Pribojavaju se konkurenata iz EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ako ubrzo ne izgradimo novu pekaru, imat cemo još vecih dilema i problema ulaskom Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Korado Soldatic, direktor Brionke, najvece pekarske tvrtke u Istri i šire, koja zapošljava 374 radnika. Izjavio je to prilikom svog godišnjeg izlaganja dionicarima na skupštini u utorak. Na pitanje novinara Glasa Istre pojasnio je da ce pristupanjem Uniji u Istru doci brojne pekarske tvrtke iz Italije, Slovenije i Austrije koje bi im mogle uzeti dio tržišta ako se ne reorganiziraju.

"Otvaranjem nove pekare pokraj Pule, na Valmarinu, objedinili bismo na jednom mjestu mnoge naše objekte koje imamo rasporedene na nekoliko lokacija po Istri. Time, osim što bismo uštedjeli na troškovima energenata i proizvodnji, tržištu bismo ponudili bržu isporuku pekarskih proizvoda dok su još topli", pojasnio je Soldatic te dodao da je globalna kriza glavni krivac za stopiranje preseljenja.

"Nismo uspjeli prodati postojece objekte Brionke i tim novcem izgraditi nove na Valmarinu. Za tu investiciju više nismo u mogucnosti doci do kredita banaka, a ako do njih dodemo ulaskom u EU, tada ce biti kasno jer ce konkurencija vec biti tu", istaknuo je i zakljucio da bi novu pekaru uspjeli napraviti relativno brzo - za manje od godinu dana - kad bi imali sredstva, s obzirom na to da je dokumentacija vec spremna, a infrastruktura izgradena.

Skupština dionicara Brionke bila je ujedno prilika da se vidi tko raspolaže s koliko dionica društva, a to je cesto drugacije nego što objavljuje društvo u SKDD-u i u financijskom izvješcu. Bivši clan NO-a Brionke Velimir Anic u utorak je raspolagao s 33,84 posto od ukupnog kapitala, a Ljubica Perkovic, bivša clanica NO-a Puljanka-inženjeringa, s 15,53 posto. Kapital kojim su njih dvoje raspolagali je u vlasništvu dviju obitelji, Soldatic iz Pule i Anic iz Zagreba, te tvrtke Puljanka-Brionka. Mali dionicari prisutni na skupštini raspolagali su sa svega 2,01 posto ukupnog kapitala društva.


Podijeli: Facebook Twiter