Pri padu paraglajderom zapleo se medu grane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srecu u nesreci imao je iskusan letac Jožef Rabic, predsjednik kluba slobodnog letenja Tici iz Buzeta, koji se u nedjelju poslije podne pri padu s paraglajderom zakacio medu grane. Uspio se sam osloboditi i spustiti na strmu padinu, a padobransko jedro ostalo je visjeti na stablu.

Pasionirani letac s dugogodišnjim iskustvom sudjelovanja na brojnim letackim natjecanjima poletio je s uzletišta Zavoj na Cicariji, smještenog na 510 metara nadmorske visine, a pao je petstotinjak metara dalje. Padobransko jedro zaplelo se medu grane stabla tocno kod prijelaza preko željeznicke pruge iznad Buzeta, uz cestu za Brest i granicni prijelaz Jelovice - Podgorje.



Na Rabicev pad, kratko nam je prokomentirao, utjecali su jaki proljetni termicki uvjeti, odnosno zracna strujanja. "Paraglajder se zakacio za grane. Da nije bilo stabla, nastavio bih let nad buzetskom kotlinom", izjavio je Rabic.

Na mjesto nesrece stigla je Hitna medicinska pomoc, no nije bilo potrebe za intervencijom. Rabic, koji je u nekoliko navrata prilikom pada s padobranskim jedrom zadobio teške tjelesne ozljede, posljednji put u veljaci pretprošle godine kod Žbevnice, ovog je puta prošao bez posljedica.

- Dobro je prošao. Najvažnije je da mu nije ništa, komentirali su brojni vozaci koji su topli proljetni dan ocito iskoristili za boravak na Cicariji i kratko se zaustavili u prolazu privuceni intervencijom vatrogasaca.

Vatrogasci iz Buzeta su se uz pomoc autoplatforme popeli do stabla te ispilili grane kako bi spustili padobransko jedro.


Podijeli: Facebook Twiter