Pri legalizaciji voditi racuna o socijalnim kriterijima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi saborski klubovi, osim HDSSB-ova, podržali su u cetvrtak u prvom citanju prijedlog zakona kojim je predvidena legalizacija stotinjak tisuca bespravno sagradenih objekata, ali je u raspravi istaknuta potreba pojednostavljenja kriterija za legalizaciju, razdvajanja komercijalne od socijalne gradnje, ali i zaustavljanja daljnje nelegalne gradnje u Hrvatskoj.

Klub HDSSB-a uskratio je potporu, uz obrazloženje Dinka Burica da je taj Vladin zakonski prijedlog "potpuno nerazumljiv, teško provediv i za naše poljoprivrednike preskup te da se njime izbjegava stvarno rješavanje problema nelegaliziranih poljoprivrednih gradevina".

Tako se Zlatko Koracevic (HNS/HSU) zauzeo za pojednostavljenje kriterija za legalizaciju te da pri odredivanju kriterija vece ovlasti ima lokalna samouprava, koja bi, po Koracevicu, trebala dobiti i 50 posto sredstava od naknade (po sadašnjem prijedlogu dobiva 25 posto, a 75 posto odlazi u državni proracun).

Marina Matulovic Dropulic (HDZ) takoder smatra da je prilikom legalizacije nužno voditi racuna o namjeni gradevina, ali ocjenjuje i da je procjena o 150.000 nelegalnih objekata pretjerana jer se u mnogim slucajevima, kaže, radi samo o nezakonitim nadogradnjama.

"Uz zahtjev za legalizaciju nije potreban dokaz vlasništva, ali svi oni koji su radili na tudim parcelama nece moci legalizirati objekt na svoje ime nego ce objekt biti legaliziran na ime onoga cije je zemljište", istaknula je Matulovic Dropulic.

Luka Denona (SDP) izrazio je nadu da ce se do drugog citanja unijeti dorade koje ce predloženi zakon uciniti provedivim, jer je, kaže,  nerealno "obvezati jedinice lokalne samouprave da u 90 dana popišu sve bespravne gradevine na svom podrucju, kada to do sada nisu bile u stanju uciniti".


Podijeli: Facebook Twiter