Pri kraju suđenje porečkim policajcima

Ivan Poletto i Mario Andrić u vrijeme dok im se sudilo u Poreču (M. SARDELIN)
Ivan Poletto i Mario Andrić u vrijeme dok im se sudilo u Poreču (M. SARDELIN)

Suđenje trojici porečkih policajaca Nedeljku Mijošeku, Mariju Andriću i Ivanu Polettu na pazinskom Općinskom sudu privodi se kraju, a sudi im se zbog navodne protuzakonite primjene sredstava prisile i nezakonitog uhićenja državljanki Češke sestara Katerine Bauerove i Jirine Žežulove u rujnu 2007. u centru Poreča. Od slučaja je nakon prijave odustalo Općinsko državno odvjetništvo te su Čehinje nastavile kazneni progon privatnom tužbom. Tijekom provedenih rasprava izvedeni su svi dokazi, a jučer su saslušana zadnja dva svjedoka te će na sljedećoj raspravi branitelji održati završni govor, a uslijedit će presuda.

Na jučerašnjoj raspravi saslušana su braća Saša i Boris Premak iz Poreča, koji su ispričali ono što su vidjeli 3. rujna 2007. kod porečke tržnice.

Prema njegovom iskazu, Mijošek je vozilom stao ispred škode čeških državljanki i izvadio službenu policijsku značku koju im je prislonio na prozor. No, djevojke nisu imale namjeru otvoriti. Nakon dužeg traženja da izađu iz vozila i njihovog odbijanja, pristigla su dva uniformirana policajca u službenom policijskom vozilu. Iako su i oni tražili da izađu, Čehinje su umjesto toga razgovarale telefonom i dalje odbijale izlazak, a izašle su iz vozila tek nakon završenog telefonskog razgovora. Policija je tada krenula s uhićenjem, no djevojke se nisu dale uhititi.

- Vikale su: "Upomoć, upomoć", i nisu se dale te su se natezale s policajcima. Bilo je jako ružno za vidjeti. Policajci u uniformi, Andrić i još jedan, uhitili su jednu koja se opirala, a bila je dosta velika i jaka. Nisam vidio da je netko od policajaca jednu od djevojaka bacio preko haube niti da je koja od njih ozlijeđena, ali ne isključujem da se mogla ozlijediti u natezanju s policijom, kazao je Boris Premak. (Mateo SARDELIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter