Pri kraju izrada monografije Čakavskog sabora

Buzet ugostio Skupštinu Katedre Čakavskog sabora (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzet ugostio Skupštinu Katedre Čakavskog sabora (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dovršetak projekta monografija Čakavskog sabora u uredništvu Alekse Ladavca i uz autore Jelenu Lužinu i Milana Rakovca kao i pripreme za proslavu 45. godišnjice Čakavskog sabora, obilježiti će naredno razdoblje ove zajednice udruga u kulturi, koju je lani činilo 29 katedri rasprostranjenih na području Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke i Zagrebačke županije.

- Izrada monografije dugogodišnji je projekt Katedre kao krovne organizacije. Od skromne želje da obilježimo jubilej Čakavskog sabora došli smo do reprezentativnog nakladničkog izdanja, procjenjuje se "teškog" oko pola milijuna kuna, koji se financira sponzorskim prilozima, a računa se i na sredstva Istarske županije i resornih ministarstava.

Očekuje se da će monografija biti zgotovljena do kraja ove godine, a svjetlo dana mogla bi ugledati u lipnju ili pak na jesen iduće, istaknuo je predsjednik Skupštine Čakavskog sabora dr. sc. Slavko Krajcar, na sjednici Skupštine održane u Buzetu.

Čakavski sabor kao krovna udruga, u narednom razdoblju usmjeravat će svoj rad na reviziju nakladničkog programa i u okviru toga nakladničkog projekta Istra kroz stoljeća, na suradnju s Istarskom županijom na projektu Istarske internetske enciklopedije (www.istrapedia.hr), te na projektima ČA rječnika, (pojmovnika o svemu na Ča) i Ča izvora (zbirci stalnog pristupa pjesmama, pričama i drugim tekstovima na Ča i u vezi sa Ča).

U program rada uvršteno je i utvrđivanje plana o mogućnostima, načinu i uvjetima za tekuće, investicijsko i hortikulturno održavanje te za primjereno promoviranje Aleje glagoljaša u Humu, potom rad na projektu "Spomen-sobe Zvana Črnje", uz njegovo revidiranje putem suvremenih iskaza i za široku publiku radnog naziva "Virtualna soba Zvane Črnje".

Uz uvodne riječi dobrodošlice, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić pohvalio se dvjema katedrama buzetskog područja, katedrama Buzet i Roč te rekao da su one inicijatori brojnih aktivnosti i žive kulturne djelatnosti.

Govoreći o radu Katedre Čakavskog sabora Buzet, predsjednica Elena Grah Ciliga, naglasila je da djeluje od 1970. godine, da je njen zaštitni znak bivši predsjednik mr. Božo Jakovljević te da se temelji na dvije programske aktivnosti; Znanstvenom skupu "Buzetski dani" i godišnjaku Buzetski zbornik.

Najavila je i dva nova projekta; izdavanje novog proširenog izdanja knjige "Istarska škrinjica" Jakova Mikca i proučavanje Minjere, najstarijeg rudnika boksita na svijetu. Tako će se 230. godišnjica početka rada tvornice na Minjeri obilježiti dogodine knjigom o Minjeri autora Matije Nežića. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter