Pri kraju izgradnja AZRRI-jeve štale za boškarine

Gradilište AZRRI-jeve štale podno Gortanova brijega (D. ŠIŠOVIĆ)
Gradilište AZRRI-jeve štale podno Gortanova brijega (D. ŠIŠOVIĆ)

Štala za stotinjak grla istarskog goveda koju u sklopu međunarodnog projekta APRO podno Gortanova brijega nedaleko od Pazina gradi Agencija za ruralni razvoj Istre, već je pod krovom, u glavni se objekt montira i oprema, grade se prateći objekti i uređuje okoliš.

S ovim budućim žarištem nove faze programa trajne zaštite istarskog goveda i drugih istarskih autohtonih stočnih pasmina danas su župana Ivana Jakovčića te hrvatske i slovenske novinare upoznali direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj i voditelj razvojnog projekta Neven Rimanić.

Jakovčić je obišavši gradilište istaknuo da je ovo "jedan od najboljih projekata Istarske županije financiranih iz fondova Europske unije, iako ih je ukupno bilo dvjestotinjak, vrijednosti stotinu milijuna eura. Ovaj projekt nije velik, vrijedi oko 500.000 eura, ali je među najvažnijima jer se ovdje radi o očuvanju autohtonih pasmina, prije svega istarskog goveda, kojih je kad je počeo projekt zaštite bilo svega četrdesetak, a danas imamo 1.500 grla. I ovim projektom dobili smo mjesto i način kojim ćemo tu pasminu sačuvati zauvijek".

Posebno zadovoljstvo izrazio je činjenicom da je projekt realiziran u suradnji "s našim prijateljima Slovencima".

Cijeli projekt APRO, koji su detaljnije predstavili Prekalj i Rimanić, jest "prekogranična inicijativa za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina". U projektu je sudjelovalo više znanstvenih i razvojnih institucija iz Hrvatske i Slovenije, a projektni prostor je cijela hrvatska i slovenska Istra. Istraživanja provedena u sklopu projekta obuhvaćala su analizu stanja pašnjačkih površina i mogućnosti revitalizacije zaraslih pašnjaka ponovnim puštanjem na ispašu autohtonih stočnih pasmina (u sklopu čega je u slovenski dio Istre "izvezeno" deset grla istarskog goveda); znanstveno je potvrđeno postojanje istarske koze na terenu i pripremljen program njene revitalizacije i trajne zaštite; koncipirana je i zajednička strategija i mreža institucija s obje strane granice koje će se ubuduće baviti zaštitom istarskih autohtonih pasmina.

Najveći i iznosom najvredniji dio projekta APRO upravo je izgradnja štale za nukleus-stado istarskog goveda podno Gortanova brijega. Kompleks sadrži staju za uzgoj, tovnu staju, sjenik, spremište za strojeve, gnojište, upravnu zgradu i prateće sadržaje, a gradi se na parceli od 12.153 četvorna metra. Iz APRO-a se s 1,7 milijuna kuna financira izgradnja glavne zgrade štale, vrijedne oko 2 milijuna (ostatak pokriva Istarska županija kao partner u projektu), dok cijeli kompleks vrijedi 5 milijuna kuna. Razliku od tri milijuna AZRRI financira kreditom HBOR-a.

Vrijednost cijelog projekta APRO, koji se provodio od travnja 2011. do kraja ožujka ove godine, bila je oko 7 milijuna kuna, od čega je za programe u Hrvatskoj utrošeno oko tri milijuna. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter