Pri kraju EU projekt Adria.MOVE IT!

Novigradska nova biciklističko-pješačka staza Dajla-Mareda-Pineta-Karpinjan
Novigradska nova biciklističko-pješačka staza Dajla-Mareda-Pineta-Karpinjan

Pri kraju je realizacija europskog projekta Adria.MOVE IT!, ukupno vrijednog 1,8 milijuna eura, od čega se iz IPA jadranskog prekograničnog programa sufinancira 85 posto, a ostatak pokrivaju projektni partneri - gradovi Dubrovnik, Novigrad, Umag, Piran, Kotor i Općina Lopar, povezani sličnim problemima s mobilnošću zbog prostornih i povijesnih specifičnosti.

Projekt je pokrenut u ožujku 2011. s ciljem promicanja održive mobilnosti, unapređenja učinkovitosti prometa i poboljšanja kvalitete života na području Jadrana.

Njegov je završetak predviđen u veljači slijedeće godine, a uoči dvodnevnog sastanka partnera, koji se još danas odvija u Novigradu, rezultate i buduće aktivnosti u hotelu Maestral predstavili su novigradski gradonačelnik Anteo Milos, viša savjetnica za EU projekte Grada Dubrovnika i voditeljica Adria.MOVE IT!-a Biserka Simatović te savjetnica za EU projekte i međunarodnu suradnju u Gradu Novigradu i koordinatorica za ovaj projekt Vanja Gorički.

- Partneri su na svojim područjima ostvarili pilot projekte uređenja pješačkih i biciklističkih staza, nabave biciklističke opreme i uspostave javnih servisa najma bicikala, kako bi potaknuli lokalno stanovništvo i turiste na korištenje alternativnih oblika prijevoza.

Osim toga, radi uvođenja održivih prometnih rješenja, uz pomoć vanjskih suradnika su pripremili studije održivog prometa i planove održive mobilnosti koji predstavljaju nadogradnju ciljeva projekta i dugoročnu obavezu da kontinuirano potiču održivu mobilnost prijenosom dobre prakse, rekla je Simatović.

Gorički je podsjetila da se od ukupnog budžeta Adria.MOVE IT! na Novigrad, kojemu je to bio prvi europski projekt, odnosi gotovo 310 tisuća eura.

"Na našem području je izgrađena potpuno nova biciklističko-pješačka staza Dajla-Mareda-Pineta-Karpinjan, duga gotovo sedam kilometara, a za dva mjeseca bi trebala biti zgotovljena i  biciklistička staza od Kršina do Stancije Vinjeri, duga oko 5,5 kilometara. U završnoj je fazi i izrada studije prometa i lokalnog plana održive mobilnosti Grada Novigrada, povjerena Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, čija će se javna prezentacija održati krajem studenog, rekla je Gorički. (K. FLEGAR)

CIJELI TEKST U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter