Prhat: Naplata parkiranja na rivi zakonska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treba li na rivi placati parkiranje s obzirom na to da Grad Pula na toj lokaciji nema koncesiju, tema je koja se po tko zna koji put našla na raspravi aktualnog sata Gradskog vijeca.

Sporno je primjenjivanje gradske odluke o naplati parkiranja na javnim površinama kojom je naloženo Pulaparkingu da kažnjava neplaceno parkiranje na definiranim parkirališnim mjestima na rivi. Naime, protivnici naplate tvrde da Grad, odnosno Pulaparking, nema pravo naplacivati na površini koja nije gradska jer rivu, koja je pomorsko dobro, nije dobio u koncesiju.

Odgovornost za ovakvu, vec duže vrijeme konfuznu situaciju, svakako nije na Pulaparkingu, koji je samo izvršitelj odluke Grada te sukladno tome i postupa. Odredbu o naplati, samim time i kažnjavanju, donijela je gradska uprava, koja istice da, bez obzira na ocito pomorsko dobro, djeluje sukladno propisima.

"Oni koji na vijecu drže takve politicke govore trebali bi detaljnije prouciti dokumentaciju. Riva je svakako pomorsko dobro, ali na njoj granice nisu odredene niti upisane u zemljišne knjige pa stoga u trenutnoj situaciji Grad svojom odlukom ne krši propise.

Kada bude definirana granica pomorskog dobra na rivi, i mi cemo postupiti sukladno tome te sasvim sigurno poštivati zakonske propise", kaže Damir Prhat, procelnik za komunalni sustav i imovinu, pod cijom je ingerencijom naplata parkiranja u Puli.

Iako Prhat potvrduje da je nacelno šest metara od obale pomorsko dobro, konstantno istice da ono treba biti zakonski definirano te da na rivi to nije slucaj. Samim time odbacuje mogucnost da bi vlasnici vozila koji su kažnjeni za neplaceno parkiranje na rivi mogli sudskim sporom pobiti zakonitost kazne.

"Ovakve tvrdnje nemaju argumenata i paušalno su izvedene. Granica pomorskog dobra treba biti definirana i, dok se ne odredi dokle seže, ne može se govoriti o bilo kakvom kršenju propisa pa su prema tome kazne legalne", ponavlja Prhat, koji istice da je u pripremi nova odluka o naplati parkiranja u Puli kojoj prethodi analiza lokacija i vremenskih ogranicenja parkiranja.

"Nakon analiza vidjet ce se koje ce lokacije biti pod naplatom, ali za sada nema razloga da i riva ne bude medu njima", zakljucuje Prhat.


Podijeli: Facebook Twiter