Prhat: Drvored se (ipak) nece rušiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Stoljetni drvored nece se rušiti! Prvi sam koji se protivi rušenju drvoreda!", iznenadio nas je svojom izjavom Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu. Nazvali smo ga želeci provjeriti koliko je mailova protiv tog cina stiglo na njegovu adresu nakon što je udruga Zelena Istra pokrenula inicijativu da se svi koji se protive rušenju drvoreda elektronskom poštom obrate procelniku.

- Kada zbrojim sve dobivene mailove na temu drvoreda, ispada da sam ih dobio deset. Zelena Istra je poslala obavijest na mnogo adresa i ocekivao sam puno više protivljenja rušenju drvoreda, rekao je Prhat.

No, ipak ispada da ce stoljetni drvored, koji je na rivi posaden u vrijeme Austro-Ugarske, ostati sacuvan. Buduci da je upravo iz Prhatovog odjela stigla najava rušenja drvoreda, i to s obrazloženjem da ce zbog nedovoljne širine prostora prilikom radova teške mehanizacije doci do oštecenja stabala, ovo je neocekivani prevrat. Kako su se složili mnogi naši sugovornici arhitekti, drvored ima povijesno znacenje i gradu daje jedinstvenu vizuru.

- Rušenje drvoreda svojevrsna je ekspertiza strucnjaka koji isticu da drvece na rivi nece izdržati izgradnju obalnog kolektora. Prema strucnoj analizi, drveca bi trebalo srušiti i zamijeniti novim. Medutim, zašto bismo ih rušili prije no što im damo još jednu šansu? Ako su mogla živjeti sto godina, treba tom zelenilu dati mogucnost da još živi. Ukoliko se na koncu i pokaže da je to nemoguce, drvored ce se svakako zamijeniti autohtonim stablima kako bi zadržao ulogu u prostoru. Zaštitni je znak rive i tako ce i ostati, zakljucio je procelnik.(Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter