Prgomet o radikalnoj retorici HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drago Prgomet izjavio je u nedjelju kako je mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a i članstvo u stranci napustio zbog neslaganja s namjerom predsjednika stranke Tomislava Karamarka da od HDZ-a napravi radikalno desnu stranku, ističući da se radikalnom retorikom mogu dobiti izbori, ali da ona ne ulijeva povjerenje kako će HDZ vladati u punom demokratskom ozračju.

"Mislim da se na takav način ne može voditi ozbiljna politika. Mogu se dobiti izbori, ali nisam siguran da je to dobra platforma za ozbiljno vođenje države", poručio je Prgomet u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva. Istaknuo je kako sve ankete govore o velikoj prednosti HDZ-a pred SDP-om, ali da Karamarkova radikalna retorika i ideološki sukobi ne ulijevaju povjerenje kod jednog dijela građana da će HDZ doista vladati u punom demokratskom ozračju.

"Ne kažem da se možda do izbora to neće promijeniti, ali dosadašnje tri godine retorike drži na neki način neizvjesnost u stranci hoće li biti tako", naglasio je. Ponovio je kako se na napuštanje HDZ-a odlučio zbog neslaganja s Karamarkovim namjerama da od HDZ-a napravi stranku radikalne desnice. Istaknuo je kako HDZ vidi i vidio ga je kao narodnjačku građansku stranku, koja svoje političko djelovanje temelji na liberalnoj demokraciji, poštivanju ljudskih i manjinskih prava, poštivanju zakona, na slobodnom tržištu te na solidarnosti temeljenoj na demokršćanskom socijalnom nauku.

"Nažalost, ono što je Karamrko prihvatio to su ideološki sukobi u zadnje tri godine, koji su odgovarali gospodinu Milanoviću. Umjesto da ih tučemo znanjem, a tog znanja u HDZ-u hvala Bogu ima sasvim dovoljno, HDZ bi već danas bio na vlasti. Antagoniziranje političkih protivnika, koje je HDZ prihvatio doslovno nadmećući se s Milanovićem, nažalost, bojim se, u konačnici kad preuzme vlast, može dovesti do antagoniziranja demokracije i vladavine prava", ocijenio je Prgomet. U tom je smislu kritizirao nedavnu Karamarkovu izjavu kako Hrvatskoj treba drugi Domovinski rat. Iako, kaže, vjeruje da je Karamarko mislio na gospodarski, a ne oružani rat, svejedno takvu retoriku ne smatra primjerenom. "Ne znam kojem je hrvatskom građaninu danas do rata, možda samo onima čije glave još uvijek nisu izašle iz rata ili onima koji nikad nisu bili u ratu. Mislim da je rata na ovom prostoru svakome dosta", poručio je. Nadao se da će poruke iz inauguracijskog govora hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o potrebi pomirenja, bez podjela, postati politika HDZ-a, ali se već nekoliko dana nakon te svečanosti u stranci nastavilo s radikalizacijom.

"Ne možete u predizborno vrijeme govoriti jedno, i to godinama, a odjednom promijeniti svoju politiku. Onda se postavlja pitanje koga zavaravate, svoje biračko tijelo ili one koji nikad neće glasati za vas. Za mene je dosljednost i poštivanje načela bitan aspekt bavljenja politikom, Danas moramo jasno reći na koji način će HDZ voditi državu, koje ekonomske mjere će provoditi. Ljude ne zanima 1945., mene ne zanim 2015., zanima me 2035.", naglasio je Prgomet. S Karamarkom sam "u četiri oka" pričao samo dvaput Naveo je kako je s Karamarkom "u četiri oka" razgovarao u samo dva navrata, zadnji put prije četiri mjeseca, izrazivši želju da se "skine fama" kako je njegova odluka o napuštanju HDZ-a svedena na razinu osobnog odnosa između njega i predsjednika stranke.

"Gospodin Karamarko kao predsjednik stranke ima pravo na određeni način tu stranku politički formirati na način na koji on misli da je najbolji. I on od HDZ-a pokušava napraviti jednu stranku desnice, pa i radikalne desnice, ja se s tim nisam slagao, ja sam o tome jasno govorio i to je ta točka u kojoj smo se mi razišli, oko toga kako ja vidim HDZ, a kako ga vidi aktualno vodstvo", kazao je. Prgomet je rekao i kako je zbog svojih istupa, za koje tvrdi da nisu štetili ugledu stranke, četiri puta bio tema sjednica stranačkog Predsjedništva. Pritom mu se najviše zamjeralo inzistiranje da se provede Karamarkovo obećanje o unutarstranačkim izborima po načelu jedan član - jedan glas, zauzimanje za uvođenje preferencijalnog glasovanja i Karamarkova primjedba da u jednoj televizijskoj emisiji nije dovoljno branio politiku prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

"Činjenica je, što god tko mislio o predsjedniku Tuđmanu, da je Tuđman i kao povjesničar i kao političar bio duboko svjestan ideoloških podjela hrvatskog naroda i da je inzistirao na pomirbi te da je to jedan do temelja uspjeha njegove politike u stvaranju hrvatske države i jedan od temelja pobjede u Domovinskom ratu. Predsjednik Tuđman je oko sebe okupljao stručne i sposobne ljude, nije ih tjerao od sebe. Ako pogledate sastave njegovih vlada, u njima je bilo više akademika i sveučilišnih profesora nego što ih danas vjerojatno sve političke stranke u Hrvatskoj imaju zajedno. Za vrijeme Domovinskog rata kao branitelj ja sam bio Tuđmanov i hrvatski vojnik i časnik. Što su drugi radili u to doba neka sami odgovaraju", poručio je. Prgomet namjerava ostati politički aktivan Upitan za svoju političku budućnost, ustvrdio je da će ostati politički angažiran, ali u kojem obliku to će tek vidjeti. Rekao je i da trenutno nema nikakvih planova u kontekstu osnivanja političke stranke niti pristupanja nekoj od postojećih. Na inzistiranje voditelja da odgovori hoće li se pokušati angažirati već na sljedećim parlamentarnim izborima, kazao je da je još uvijek pitanje kada će biti izbori, hoće li naći ljude koji politički razmišljaju kao i on te hoće li se to moći organizacijski pripremiti. "Ako se to uspije da, ako ne uspije ne", rekao je Prgomet.

Komentirajući kalkulacije da će na parlamentarne izbore ići s metkovskim gradonačelnikom Božom Petrovom, rekao je da se čini kako velike stranke nisu shvatile da su se pojavili "neki novi klinci" koji pobjeđuju zahvaljujući neučinkovitosti lokalnih političkih elita. Hoće li se to preslikati na nacionalnu razinu Prgometu bi bilo teško reći. Za pitanje "vidi li se u Saboru" rekao je da nije važno za njega jer bi inače sjedio po strani u HDZ-u i šutio pa bi mu saborsko mjesto ili mjesto u vladi bilo zajamčeno. Dodao je da bi izgubio bitku da je odustao od svojih načela. Upitan je li moguć scenarij da formalno surađuje s novoizabranom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, Prgomet je odgovorio da je ona, osim HDZ-a, bila i njegov osobni izbor. Smatra da je Hrvatska dobila dobru predsjednicu, a da je njegova dužnost, kao građanina i intelektualca, bez obzira bavio se politikom ili ne, podupirati i biti na pomoći predsjednici, ali da nema govora o konkretnoj suradnji niti je čuo takvu priču. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter