Prgomet: Jedini koga sam spreman poduprijeti je Petrov kao premijer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedinstvo nezavisnih lista Mosta pod pritiskom oko formiranja vlade puklo je samo četiri dana nakon izbora na kojima je Most osvojio 19 zastupničkih mandata. Iz Mosta je isključen Drago Prgomet i to zbog sinoćnjeg sastanka sa Zoranom Milanovićem. Kako Most nije stranka pa ni Prgomet nije njezin član on je samo isključen iz Nacionalnog vijeća uz objašnjenje da je sinoć, dok su drugi članovi Vijeća i novoizabrani zastupnici nastavili razgovore, bez njihovog znanja ''vodio osobne razgovore sa Zoranom Milanovićem''. 

''Zbog potpunog narušavanja povjerenja Nacionalno vijeće Mosta donijelo je odluku o prekidu suradnje s Dragom Prgometom'', stoji u njihovom priopćenju.

Dodaju da Prgometa više ne smatraju svojim članom, on zadržava svoj mandat pa ga kao takvog i uvažavaju, bez obzira hoće li i dalje djelovati neovisno, priklanjajući se Mostu ili nekoj drugoj političkoj opciji.

Neizvjesno je koliko će novoizabranih zastupnika Mosta Prgomet povući za sobom i hoće li itko uopće krenuti s njim, no naši izvori iz Mosta ističu kako može biti riječ o najviše nekolicini zastupnika te da čelnik Mosta Božo Petrov i dalje ima debelu većinu iza sebe.

Ne postoji vodstvo Mosta. Po statutu ne postoji ni nacionalno vijeće. Radi se o nestranačkim i nezavisnim ljudima koji misle svojom glavom. Postoji platforma i načelni dogovor, svi smo se toga držali, odgovorio je Drago Prgomet na pitanje je li obavijestio vodstvo Mosta da ide na razgovor sa Zoranom Milanovićem, što mu je postavljeno u Dnevniku Nove TV.

- Ono što je bitno je držati se onoga što smo obećavali u kampanji, a mi smo najavljivali promjene. Građani su tražili promjene. Preko 400 tisuća glasova je dobio Most. Ne možemo se skrivati u zastupničke klupe, a odgovornost prepustiti nekom drugome. Jedino koga sam spreman poduprijeti je gospodin Petrov kao premijer. To je zaključak nacionalnog vijeća otprije mjesec dana, a donesen je na moju incijativu.

Popodne sam pročitao na portalima da sam izbačen. Pokušao sam dobiti Božu Petrova telefonom, ali nisam ga uspio dobiti. Ovo je slobodna zemlja, moji prijatelji su ginuli da se u ovoj zemlji razgovara slobodno. S premijerom Zoranom Milanovićem sam razgovarao kako prebroditi krizu, kako sastaviti Vladu. Ja da sam to htio sakriti, to bih sakrio, rekao je bivši član Mosta u središnjem Dnevniku HRT-a.

Most ima 19 saborskih zastupnika, od koji je samo Petrov član stranke. Ostali su nezavisni ljudi s bogatim karijerama. Oni će odlučitvati o budućnosti Hrvatske. Oni imaju svoju glavu i svoj stav. Nitko ih ne može držati pod kontrolom, naglasio je.

Bit će ovih dana prilike razgovarati o svemu. Smiješno je da su se dijelila ministarska mjesta. Došao sam kao Drago Prgomet i razgovarao s premijerom. Ne mogu ja dogovarati ministre u svoje ime. Ja sam bio zamjenik predsjednika HDZ-a, mogao sam birati mjesto koje sam htio.

Zato što je bez znanja Mosta vodio osobne razgovore sa Zoranom Milanovićem, Most prekida suradnju s Dragom Prgometom, objavio je Most. Takvu odluku donijelo je Nacionalno vijeće Mosta zbog potpunog narušavanja povjerenja. 

"To je najlogičniji i najbolji potez od osnivanja MOST-a. Svaki izdajnik završi na jednaki način. Ne valja lagati, varati i krasti, a to je sindrom Hrvatske i ovo je katastrofa što je gospodin Prgomet napravio. Ovo je dno dna! Ja sam iznenađen jednako kao i svi vi. U 6 sati je rečeno da gospodinu Prgometu nije dobro i da je iša doma okupati se. Eto, to je informacija koju sam ja zna i kad smo išli doma, na putu nas je zatekla ta vijest", komentar je primoštenskog načelnika Stipe Petrine za RTL. 

Božo Petrov, prema izjavi koju je dao za Slobodnu Dalmaciju , ne boji se većih potrese u Mostu nakon isključenja Drage Prgometa iz njihova Nacionalnog vijeća, kao što i ne očekuje probleme u drugoj fazi pregovora s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste.

- Mi nismo inzistirali na tome da netko mora popuniti člansku iskaznicu da bio član Mosta. Tako da tu nema uobičajene procedure da je netko potpisivanjem članske iskaznice postao član mosta. Mi smo članovi po ideji onoga što most zastupa, pojasnio je Božo Petrov, koji ne boji većih potrese u Mostu nakon izlaska Drage Prgometa - kaže Petrov. Petrov također ne očekuje nikakve probleme u drugoj fazi pregovora.

- Iznenađen sam i meni je iskreno žao što se dogodilo sa gospodinom Prgometom. Iskreno ne vjerujem da će više biti ovakvih slučajeva. Ipak, moram naglasiti da je Most krenuo sa idejom da će ostati vjeran svojim biračima jer znamo kolika je odgovornost i kakva je situacija u Hrvatskoj, za razliku od HDZ-a i SDP-a koji nas pokušavaju uništiti kako god mogu. Njima ne odgovara zajednička vlada jer ne mogu podijeliti pozicije. Most unatoč tome ostaje pri svojoj ideji jer ne vidi politiku kao mjesto uhljebljivanja već kao mjesto na kojem se donose odluke za opću dobrobit građana RH, kazao je Petrov.

Hrvatski premijer Zoran Milanović odbio je u četvrtak u Valletti komentirati najnovije dogođaje u Mostu i izbacivanje Drage Prgometa iz te stranke da ne bi kompromitirao daljnje razgovore.

"Ne mogu komentirati", odgovorio je Milanović na upit za komentar na događaje u Mostu.

Milanović je u Vallettu, glavni grad Malte, doputovao na  summit čelnika EU-a koji je posvećen izbjegličkoj krizi.

Nacionalno vijeće Mosta izbacilo je u četvrtak Dragu Prgometa iz članstva jer je bez njihova znanja vodio osobne pregovore sa Zoranom Milanovićem. Milanović je rekao da je s njim "razgovarao o sadašnjosti i budućnosti Hrvatske".

"Neću komentirati više da ne bih prejudicirao ili kompromitirao razgovore. Sve ide svojim tokom. Mi smo relativni izborni pobjednici, s listom naše vlade i naših partnera dobili smo većinu mandata i glasova, ali to nije dovoljno dok ne skupimo 76 potpisa. Vjerojatno smo dosta bliže tome nego HDZ i tu ću stati".

Na upit što je stavio na stol u razgovoru s Prgometom, Milanović je rekao: "ništa, razgovarali smo o budućnosti Hrvatske".

"Tu ima jako puno kompatibilnih, odnosno bliskih pogleda. Ja se nadam da će odgovornost  i svijest o odgovornosti za Hrvatsku prevladati i da stvari ne smiju stati", rekao je Milanović.

Dragu Prgometa novinari su danas nakon izbacivanja iz MOST-a zatekli kako izlazi iz kafića u Martićevoj gdje se sastao s Krunom Badelom, posebnim političkim savjetnikom u Veleposlanstvu SAD-a.

Na pitanje što će sa saborskim mandatom, hoće li ga vratiti ili neće, kazao je: - To pitajte 22.000 građana koji su glasali za mene - objavila je na Twitteru novinarka HRT-a Maja Sever.

Prgomet je najavio da će tijekom dana komentirati izbacivanje iz Nacionalnog vijeća Mosta. (HINA , Jagoda Marić , Portal Novilist.hr)


Podijeli: Facebook Twiter