Prgić: Svaka dodatna stavka preopterećuje proračun

Dražen Prgić i Robert Đaković (K. FLEGAR)
Dražen Prgić i Robert Đaković (K. FLEGAR)

Gradski vijećnik HDZ-a Dražen Prgić i član predsjedništva te stranke Robert Đaković kritizirali su kratkoročno zaduženje Grada Poreča za pet milijuna kuna do kraja rujna, uz fiksnu godišnju kamatu od sedam posto i naknadu od 0,4 posto iznosa kredita za obradu zahtjeva.

- Grad se u ovom razdoblju sustavno zadužuje na takav način posljednjih nekoliko godina. Vladajući tvrde da kamate ne opterećuju proračun, ali svaka ga dodatna stavka zapravo preopterećuje. I bez toga se nalazimo na rubu provalije! Da nema faktoringa, kratkoročnog zaduživanja putem tekućeg računa, koji Grad vrlo često koristi za plaćanje svojih obaveza, na što također plaća kamate - odavno bismo bili u bankrotu. Ne upozoravamo na to iz populističkih razloga, već zato što je financijsko stanje Poreča jako loše i ne vidimo jasne poteze vladajućih da to promijene, već lutanje proračunom, kazao je Prgić.

Istaknuo je da su, s jedne strane, narasla primanja dogradonačelnika, a s druge podignute cijene vrtića, čime su građani u ionako teškoj situaciji, dodatno financijski opterećeni. U narednom razdoblju će, prema njegovim riječima, proračun dodatno biti opterećen javno - privatnim partnerstvom za izgradnju osnovne škole i projektom izgradnje kolektora.

- Radi se o važnim investicijama, ali od vladajućih ne vidimo strategiju za stabiliziranje proračuna. To je jasno iz činjenice da ne postoji strategija za produženje sezone koja bi stabilizirala gospodarstvo. Od nadolazeće sezone bit će pokrpane rupe u proračunu i poplaćane sve kamate proizvedene zaduživanjem Grada. A što možemo očekivati u 2015? Samo novo zaduživanje i kamate. Na osnovu cjelokupne situacije u gradu stječemo dojam da se sve samo vrti u krug. Možda je to rezultat prevelikog broja rotora u Poreču, ironično je zapitao Prgić. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter