Preživljavao od malog ribolova, sad ga ukidaju

Marinko Lapov
Marinko Lapov

"Potpuno su me uništili", kratko konstatira pulski ribar Marinko Lapov odluku države da u 2014. ukine kategoriju malog ribolova. Kada je u pulskoj ispostavi Uprave ribarstva htio produžiti dozvolu koju posjeduje već više od 20 godina dočekala ga je obavijest da se mali ribolov kao ribarska kategorija ukida "sukladno obvezama RH iz pregovora u okviru poglavlja 13". Drugim riječima, Hrvatska je s EU-om ispregovarala ukidanje kategorije koja je najzastupljenija upravo u Istri te na otocima.

Otočanima i stanovnicima poluotoka Pelješca, međutim, dozvola za mali ribolov ostaje na snazi još ovu godinu, s time da se mali ribolov mijenja nazivom mali obalni ribolov. Isto pravo produženja imaju i osobe starije od 60 godina te oni čiji dohodak po članu kućanstva u 2013. mjesečno nije prelazio 50 posto proračunske osnovice.

Lapov, međutim, ne spada ni u jednu od navedenih kategorija i smatra da je riječ o diskriminaciji. Od ribe je živio, odnosno, kako kaže, preživljavao. Zvao je u resorno ministarstvo, ali državni službenici, kaže, nemaju sluha za pojedinačne probleme.

Pitamo ga je li se obratio za pomoć ljudima u Cehu ribara, na što se samo osmjehnuo. Predstavnici profesionalnih ribara se godinama bore protiv malog ribolova, doživljavaju ga kao konkurenciju.

Činjenica je i da se godinama govori o problemu prodaje ribe na crno. U tome se najglasnije prozivalo upravo male ribare, no Lapov upozorava da se prodaje na crno ne libe ni profesionalci ni sportaši. (B. ŽIŽOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter