Prezentacija "Dana školjaka" u restoranu Maruzza


U ponedjeljak (10.02.) počinje drugo izdanje popularnih Dana školjaka, gourmet manifestacije koja će se zaključno do 23. ožujka održati na sjeverozapadu Istre u organizaciji klastera turističkih zajednica Umaga, Buja, Novigrada i Brtonigle.

Prezentacija ove manifestacije tijekom koje će se po pristupačnim cijenama u deset restorana i konoba nuditi raznovrsna ponuda specijaliteta na bazi ovih cijenjenih morskih specijaliteta, održana je u restoranu Maruzza obiteljskog hotela Villa Rosetta u Zambratiji.

Istarske školjke, kapešante (Jakobove kapice), pedoći (dagnje), dondole (brbavice), mušule (kunjke), kaneštrele (češljarke) i oštrige (kamenice), posebnog su ukusa zahvaljujući čistom podmorju.

- Možda nije dovoljno poznato kako su školjke baš u ovom razdoblju najbolje, jer dosežu optimum punoće i zrelosti. Zato su Dani školjaka odličan povod za dolazak u sjeverozapadnu Istru tijekom veljače i ožujka, rekao je Dario Penco iz umaškog TZ-a.

Riječ je o drugim Danima školjaka, a Sanda Bravar, direktorica umaškog TZ-a podsjetila je kako je Villa Rosetta, poznata kao "kuća švoje", koja je potaknula prvu priču o manifestaciji Dani švoja. Osim ove TZ-i organiziraju zajedno i slične manifestacije dani šparuga i jadranski lignji.

Elena Prodan Savić iz hotela Villa Rosetta obraćajući se novinarima i gostima okupljenim na prezentaciji istaknula je kako su klasični recepti sa školjkama poput buzare, pašte, rižota ili pak modernijih kombinacija, svi redom ukusni recepti sa kojima gosti neće pogriješiti.

Kušale su se kreativne delicije chefice Snježane Hosjak i domaćice i vlasnice Rosette Martinčić, praćene vinima Morena Degrassija i maslinovim uljem Cuj proizvođača Danijela Kraljevića. Gosti su isprobali dio široke palete specijaliteta koji se mogu pripremiti od školjaka.

 Ponudile su oštrige, te dondole sirove i na žaru začinjene limunom, maslinovim uljem i paprom, panirane pedoće na podlozi od salate, crne rezance s kaneštrelama i cherry rajčicama, te kapešante s vrganjima i umakom od malvazije na palenti. I za desert, semifreddo sa vanilijom i hrskavim slatkišima.

Svako je od ovih jela pratilo je jedno od Degrassijevih vina, a zanimljivost je bila Terre Bianche Couve kupaža sorti viognier, chardonnaya, malvazije i sauvignona.

Uz restoran Ville Rosette u ovom gourmet projektu sudjeluju još lokali Badi iz Lovrečice, Melon i Nono iz Petrovije, Vila Vilola iz Zambratije, Navigare iz Novigrada, San Benedetto iz Dajle, Astarea iz Brtonigle, Porto Salvore iz Savudrije i Stari Kaštel iz Buja. Nudit će se više cjenovno različitih jelovnika, čime će biti prilagođeni svakom džepu. Svi se mogu pogledati na internetskoj stranici klastera www.coloursofistria.com. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter