Prezasićenost informacijama vodi u bolest

Uzmite si slobodan dan od interneta!
Uzmite si slobodan dan od interneta!

Živimo u ekstremno elektronički povezanom svijetu, u vremenu kada svakodnevno koristimo internet, kompjutor, mobilni telefon, blackberry i bluetooth. Čitamo novine, gledamo TV i slušamo radio preko interneta. Na svako pitanje koje nam padne na pamet možemo dobiti trenutačni odgovor preko interneta. Imati tako prenapuhan informativni prostor naziva se još i "prezasićenost informacijama", što je termin koji je upotrebio još  Alvin Toffler, futurist iz daleke 1970. godine. Termin se odnosi na našu nesposobnost da prihvatimo i procesuiramo sve informacije kojima smo izloženi.

Prezasićenost informacijama ili pretjerana napetost koja nastaje uslijed toga javlja se kada smo previše izloženi medijima, suvremenoj tehnologiji i informacijama. Naš mozak ima problema sa zadržavanjem svega čime ga "prenatrpavamo", a energija kojoj smo izloženi prilikom toga ne doprinosi mentalnoj smirenosti.  Završimo s glavoboljama, iscrpljeni i nesposobni da izbjegnemo greške u zaključivanju, a najgore što nam se može dogoditi kada smo izloženi prevelikoj količini informacija i previše tehnologije jest da se zatvorimo.

Izloženost prevelikom broju informacija je danas uobičajena, kako na poslu, tako i kod kuće i u slobodno vrijeme. Neki od uzroka takvog stanja su: dostupnost interneta, društvene mreže kao što su Facebook i Twitter, jeftini mobilni telefoni, novosti na mreži, preko medija i propagandnih kanala, TV-a, novina i magazina.

Jedina dobra stvar jest što se ovi problemi mogu lako riješiti. Uzmite slobodan dan od korištenja interneta i bilo kakvog medija i ograničite si svakodnevno druženje s internetom.  Ova ograničenja mogu izgledati zastrašujuće za web itehno ovisnike današnjice, ali apsolutno su neophodna za ponovno stjecanje kontrole nad razinom energije, mentalnim zdravljem i životom općenito.

Slobodan dan od interneta može izgledati zastrašujuće za prosječnog ovisnika o internetu, ali je neophodan za mentalno zdravlje. (Piše Josipa SEDLAK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter