Prezaduženu pulsku bolnicu preuzima država

Opća bolnica Pula (M. ANGELINI)
Opća bolnica Pula (M. ANGELINI)

Vlada je danas uputila u Hrvatski sabor prijedlog zakona o sanaciji javnih ustanova koji bi trebao omogućiti državi da u iduće dvije godine sanira ustanove koje nisu u stanju izvršavati svoje obveze, što se ponajviše odnosi na zdravstveni sustav koji je u minusu od oko pet milijardi kuna.

Javne ustanove treba financijski osposobiti, kako one više ne bi širile nelikvidnost, poručio je ministar Slavko Linić. Osnivači javnih ustanova, a to su uglavnom jedinice regionalne i lokalne samouprave, dužni su sami provesti programe sanacije. Ako to ne mogu, moraju u roku od 30 dana pozvati u pomoć Vladu, što praktično znači razvlaštenje lokalnih vlasti. Vlada odlučuje o svemu - od broja zaposlenih do visine plaća. Nakon završetka sanacije ustanova se vraća na upravljanje osnivaču, no on će tada po Zakonu o financijskom poslovanju biti dužan sve svoje obveze plaćati u roku od 60 dana, upozorio je Linić. 

- Od 1994. u zdravstvu je provedeno čak 12 sanacija, koje sustavu nisu donijele ozdravljenje, a ovo je 13. po redu, ali prva prava sanacija, ustvrdio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća pulske bolnice, komentirajući novi Zakon o sanaciji javnih ustanova, kaže da su  Zakon spremali i donijeli bez konzultacija s njima.

- Tekst zakona još nisam vidio i ne mogu komentirati detalje. Međutim, iluzija je očekivati da bi županije, i uz najbolju volju, mogle sanirati nagomilane dugove bolnica, zato što su bolnice, i po proračunu puno jači i veći pravni subjekti od županija. U Vladi i Ministarstvu nikad nitko nije napravio analizu zašto su nastali toliki dugovi - vjerojatno zbog loše utvrđenih bolničkih proračuna, ali cijelo vrijeme dižu glas na ravnatelje i županije. I oni su svjesni da su bolničke proračune krivo dimenzionirali i očito da im je trebao zakon kao argument da saniraju bolnice, da izdvoje više sredstava nego dosad. Vlasništvo odnosno upravljanje bolnicama trebalo bi biti obaveza države, oni donose zakone, određuju proračun bolnice, pa neka i upravljaju u tim okvirima ako su u stanju. Ako si uzmu i tu odgovornost, koja im je, ponavljam, i do sada pripadala, neka im je sa srećom, kaže Valerio Drandić.

Prema ovom zakonskom rješenju, Istarska županija, kao osnivač Opće bolnice u Puli, morat će sasvim skoro odlučiti može li sama sanirati dug bolnice - ukupno oko 170 milijuna kuna, skoro polovicu županijskog proračuna - ili će to prepustiti državi, koja bi tako preuzela i upravljačka prava nad pulskom bolnicom.

- U fazi donošenja zakona nitko nas nije kontaktirao niti pitao za mišljenje. Dosad je bilo uobičajeno, kao recimo prilikom donošenja Strategije razvoja zdravstva, da nam šalju takve dokumente da se o njima izjašnjavamo. Ovog su puta vjerojatno to naumili odraditi bez nas, kaže Drandić. (Hina, Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter