Previše uključenih sprječava zamjenu Vile Idole

Vila Idola i dalje prazna i neiskorištena (M. MIJOŠEK)
Vila Idola i dalje prazna i neiskorištena (M. MIJOŠEK)

Kada je u svibnju ove godine prilikom posljednjeg boravka ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića u Puli bilo riječi, u razgovorima s gradskom upravom, o zamjeni državnih i gradskih nekretnina koje bi omogućile objedinjavanje državnih usluga, odnosno širenje gradskih "socijalnih" kapaciteta, činilo se da će se konačno s riječi prijeći na djela. Promjena državne vlasti, međutim, pulskoj gradskoj vlasti nije donijela ništa novo. Dapače, samo je povećana ionako velika birokratska prepreka.

Naime, u svibnju se prilikom spomenutog susreta razmatralo da se pulska ispostava Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje preseli na novu lokaciju jer im je neuvjetna postojeća zgrada na Portarati. Kao moguća nova zgrada spominjala se Vila Idola iz koje su korisnici preselili u Vilu Mariju, no ta ideja neće zaživjeti jer taj objekt još manje zadovoljava uvjete ovog zavoda.

Stoga je započelo, u suradnji s Gradom Pulom i Istarskom županijom, traženje pristupačnije lokacije, i to opet negdje u središtu grada. Izbor je pao na bivšu vojarnu "Vladimir Gortan" u Šijani gdje postoji veliki broj parkirnih mjesta te je u blizini autobusni kolodvor što je pogodno za korisnike njihovih usluga.

Međutim, osim preseljenja Mirovinskog osiguranja, bila je namjera u istu zgradu smjestiti još dvije službe javnog sektora: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koje trenutno dijeli zgradu s Mirovinskim na Portarati, te Zavod za zapošljavanje, koji se nalazi u zgradi u Parku grada Graza. Osim što bi te tri djelatnosti bile na jednom mjestu pa bi korisnicima sve bilo jednostavnije, racionalizirali bi se (što državna vlast učestalo spominje) troškovi poslovanja djelatnosti koje su pod ingerencijom Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Neuređeno krilo bivše vojarne "Gortan", gdje bi tri zavoda objedinila usluge, godinama ranije, prema dogovoru s Uredom državne uprave, Grad je trebao urediti i prepustiti Uredu, a zauzvrat dobiti neke druge nekretnine u Puli. No, ta nekretnina definitivno nije konačna varijanta jer, prema neslužbenim informacijama, sva tri zavoda žele ostati u centru grada. Budući da se prilikom razgovora o "trampi" nije govorilo o rokovima, već kompromisu koji bi zadovoljio sve uključene strane, malo je vjerojatno da će se zamjena nekretnina, ukoliko se uopće realizira, dogoditi u skorijoj budućnosti (ove ili sljedeće godine).

Pogotovo jer u ovoj zamjeni ima (pre)više zainteresiranih, a riječ je o, dakle, tri navedena zavoda, nadležnom ministarstvu, državnoj agenciji za upravljanje nekretninama (AUDIO), Državnoj upravi, Županiji, itd. Jednom riječju - previše babica - kilavo dijete.

Nije, međutim, tajna da je Grad itekako zainteresiran za zamjenu nekretnina. Već se u dva navrata istaknulo posljednjih mjeseci da bi se Vila Idola iskoristila za rješavanje "socijalnih" problema. Grad je imao namjeru iskoristiti, primjerice, Valelungu da bi tamo smjestio većinu gradskih komunalnih službi, no država je nekretninu ustupila tek na korištenje pa se Gradu ne isplati ulagati u rekonstrukciju i seliti u nešto što sutra može biti vraćeno pod državne skute.

Godinama se već čeka i da država dozvoli korištenje u sportsko-rekreativne svrhe bivšeg vojnog poligona na kraju Marsovog polja, no i to je trenutno na čekanju. Stoga, umjesto da nova državna vlast pojednostavi birokraciju, očigledno ju je još više otežala pa će Vila Idola i dalje biti prazna i neiskorištena te sve više propadati. (Piše Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter