Previše šecera usporava funkcije mozga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UCLA istraživanje na štakorima sugerira da uzimanje fruktoze usporava pamcenje i funkcije mozga. Takoder, previše slatkog otežava ucenje, a omega-3 masne kiseline pomažu u neutraliziranju štetnog ucinka slatkog na mozak.

U Americi je korištenje kukuruznog sirupa bogatog fruktozom široko rasprostranjeno, dok se u Europi i Aziji cešce koristi saharoza. Kukururuzni sirup bogat fruktozom dodaje se u industrijski obradene namirnice kao zasladivac i konzervans. Problem je što se šecer i sirup bogat fruktozom dodaju u gotovo sve namirnice - od vocnih sokova i jogurta do kruha, kecapa, pa cak i hamburgera. Stoga, nije jednostavno izbjegnuti šecer.

Konzumacija prehrane bogate fruktozom kroz dulji vremenski period utjece na sposobnost ucenja i pamcenja. No, dodavanjem omega - 3 masnih kiselina u prehranu možemo minimalizirati nastala oštecenja.

Ovo istraživanje na štakorima, osim što je pokazalo štetni utjecaj prehrane bogate šecerom na mozak, kao i protektivni ucinak omega-3 masnih kiselina, dokazalo je i da su štakori koji nisu uz prehranu bogatu šecerom dobivali omega-3, razvili inzulinsku rezistenciju.

Najvjerojatnije je inzulinska rezistencija uzrok oštecenja pamcenja jer je inzulin ukljucen u proces u kojem stanice mozga koriste i spremaju šecer za energiju. Prehrana bogata šecerom uzrokuje vece oslobadanje inzulina, cime stanice mozga postaju na njega neosjetljive (razvijaju toleranciju).

Na kraju znanstvenici savjetuju da se smanji kolicina šecera u hrani koliko god je to moguce te da se poveca unos omega - 3 masnih kiselina (1 gram na dan) konzumacijom namirnica poput lososa, oraha ili lanenih sjemenki. (Vitamini.hr)


Podijeli: Facebook Twiter