Previše se javnog novca izdvaja za lokalne fešte  


Upoznavanjem vijećnika s temeljnim dokumentima općinskim Statutom i poslovnikom o radu Vijeća, započela je prva radna sjednica općinskog vijeća Karojbe, a prva odluka koju su donijeli vijećnici na početku mandata bila je ona prihvaćanju izmjena i dopuna općinskog proračuna. Prije toga je vijećnike općinski načelnik Alen Rosić vijeće izvijestio kako je na dan 31. svibnja ove godine na općinskom računu bilo 851.631 kuna, a nije bilo dospjelih nepodmirenih obaveza.

Proračun manji za pola milijuna kuna

Proračun Općine Karojba jednoglasnom odlikom vijećnika smanjen je s 5,1 milijuna kuna, na 4,6 milijuna kuna. Do smanjenja je došlo, kako je obrazložio načelnik Rosić jer nije ostvaren prohod od prodaje općinskog zemljišta, a nisu ostvarene ni potpore i pomoći iz dugih proračuna. Unatoč smanjenju donijeta je odluka da se u vrtiću u Karojbi zaposli još jedna teta kako bi sva djeca mogla polaziti devetosatni program vrtića. Otvaranje novog radnog mjesta u vrtiću karobjanski će općinski proračun stajati oko 54 tisuće kuna, a sredstva će se osigurati preraspodjelom unutar proračuna. Na novi Rosićev prijedlog proračuna amandmane su uložili klubovi HDZ-a i IDS-a. Oni su predložili da se smanjenjem iznosa planiranog za sadnju zelenila oko vrtića uštedi 18 tisuća kuna. Zelenilo će zasaditi roditelji, a ušteđeni će se novac prenamijeniti za nabavu udžbenika za polaznike prvog razreda i opremanje dječjeg igrališta u Škropetima. Amandmanom ova dva kluba 20 tisuća kuna za uređenje Doma u Rakotulama prenamijenjeno je za izradu dokumentacije kako bi se taj objekt mogao aplicirati za sredstva iz fondova EU. Preraspodjelom sredstava reprezentacije, naknada vijećnicima i članovima radnih tijela i za Dan općine osigurano je 10 tisuća kuna za feštu u Motovunskim Novakima.

Za fešte se izdvaja 40 tisuća kuna

U raspravi o izmjenama proračuna dominirala je upravo tema lokalnih fešti za koje se izdvaja 40 tisuća kuna, što je po mišljenju IDS-ovih vijećnika Giuseppine Radoslav, Irenka Pilata, Vlede Lakošeljca i Davida Selara iz HDZ-a obzirom na općinski proračun, ipak previše. Istih je razmišljanja i predsjednica vijeća Sanja Mališa iz HDZ-a koja smatra kako se proračunskim novcima u ovakvim slučajevima ne bi trebalo sufinancirati fešte u privatnoj organizaciji. Radoslav drži da bi u organizaciju fešti trebalo, kao nekada, uključiti udruge i volontere. Na prozivke Rosić odgovara kako se na takav način manifestacije više ne mogu organizirati. Bilo je, kaže, takvih pokušaja u Karojbi, ali se nakon prve fešte udruga raspala.

Mališa je ustvrdila su kako je realan općinski proračun oko tri milijuna kuna, a ostatak od 1,6 milijuna kuna su želje. To je novac za koji se treba izboriti, a to je dužnost općinskog načelnika. Načelnik Rosić spreman je, odgovara, podržati svaki konstruktivan prijedlog vijećnika koji može popuniti općinski proračun, stoga je pozivao sve vijećnike na suradnju. Pilat je spreman na suradnju, ali napominje kako je načelnik osoba koja predlaže proračun, a ne vijeće. Stoga takva suradnja ponajprije ovisi o načelniku, koji prije donošenja akata treba surađivati s vijećnicima, kao bi se izbjeglo eventualno preglasavanje na sjednicama vijeća. (M. RIMANIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter