Previše lijekova uzrokuje impotenciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za muškarce koji uzimaju više lijekova za razna zdravstvena stanja povecana je opasnost od erektilne disfunkcije, objavljeno je u americkoj studiji provedenoj na više od 37 tisuca muškaraca.

Poznato je da muškarce s kronicnim zdravstvenim tegobama, poput visokoga tlaka, dijabetesa i visokoga kolesterola, cešce pogada erektilna disfunkcija (ED) nego zdrave muškarce iste dobi. No istraživaci su proucili 37.700 muškaraca iz Kalifornije i utvrdili da oni koji uzimaju tri ili više lijekova imaju i višu stopu ED-a, objavljeno je u britanskome casopisu za urologiju.

"Podatci pokazuju da su zbog nekih karakteristika muškarci na više lijekova možda skloniji ED-u", rekao je viši istraživac Steven Jacobsen iz kalifornijskoga ureda za istraživanje i evaluaciju.

Ukupno je 16 posto muškaraca koji su uzimali najviše dva lijeka imalo umjeren ED, što znaci da katkad otežano postižu ili održavaju erekciju. Medu muškarcima koji uzimaju tri do pet lijekova probleme ima 20 posto ispitanika. U skupini onih koji uzimaju šest do devet lijekova otežanu erekciju ima 25 posto muškaraca, a medu onima koji uzimaju najmanje deset lijekova erektilne probleme ima 31 posto ispitanika.

Istraživaci nisu iznenadeni što je ED cešci u starijih muškaraca, u debljih, pušaca ili onih sa zdravstvenim tegobama, poput dijabetesa ili visokoga krvnog tlaka. No cak i kad su istraživaci sve to uzeli u obzir, pokazalo se da je i samo uzimanje mnogo lijekova ipak povezano s povecanim rizikom od ED-a.

Rezultat se temelji na podatcima iz upitnika koji je popunilo 37.712 muškaraca u dobi od 45 do 69 godina. Ukupno ih 29 posto ima umjeren ili jak ED, kaže se u studiji. Više od polovice njih uzimalo je u protekloj godini više od tri razlicita lijeka.


Podijeli: Facebook Twiter