Preventivno mjerenje tlaka i šećera u krvi

Patronažne sestre kontolirale su tlak i šećer u krvi (B. P.)
Patronažne sestre kontolirale su tlak i šećer u krvi (B. P.)

Patronažne sestre Istarskih domova zdravlja te djelatnice i volonterke Gradskog društva Crvenog križa Pula obilježile su jučer na Narodnom trgu Svjetski dan zdravlja. Tom su prigodom zainteresiranim građanima mjerile tlak, kontrolirale šećer u kapilarnoj krvi te dijelile propagandni materijal i brošure. Iako je zbog bure u gradu bilo puno manje ljudi nego inače, Puljani su, i to mahom stariji građani, bili zainteresirani za preventivnu kontrolu zdravlja. Patronažne sestre posložile su na svome štandu i malu "piramidu" zdrave prehrane, dijeleći savjete o prehrani.

Inače, ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je upravo sigurnosti hrane. Ovom temom Svjetska zdravstvena organizacija želi podići svijest o tom globalnom javnozdravstvenom pitanju svih sudionika u prehrambenom lancu - od uzgajivača, prerađivača i prodavača, do potrošača i državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane. Pod sloganom "Sigurnost hrane od proizvođača do potrošača" diljem svijeta istaknula se jučer važnost pristupa dovoljnim količinama zdravstveno sigurne i kvalitetne hrane, koja je osnova za održanje života i očuvanje dobrog zdravlja.

Kako je navedeno, zbog konzumiranja onečišćene hrane, procjenjuje se da je u svijetu 2010. godine umrlo 351.000 ljudi, a oboljelih je bilo 582 milijuna, pri čemu su više od 40 posto oboljelih bila djeca mlađa od pet godina. Najviše smrtnih slučajeva izazvalo je trovanje salmonelom, a najviše su bile pogođene afričke zemlje i jugoistočna Azija. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter