Prevencija je ključ u borbi protiv dijabetesa

Danski veleposlanik u RH Poul Erik Dam Kristensen (D. ŠTIFANIĆ)
Danski veleposlanik u RH Poul Erik Dam Kristensen (D. ŠTIFANIĆ)

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Veleposlanstva Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj u Domu hrvatskih branitelja u Puli održana konferencija na temu "Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću i uloga liječnika obiteljske medicine i dijabetologa u njegovom provođenju".

- Prevencija je ključ u borbi protiv dijabetesa, posebno da se spriječi razvoj bolesti kod osoba koji već imaju određene predispozicije da ga razviju. U Hrvatskoj se na liječenje dijabetesa troši oko dvije milijarde kuna godišnje, što čini gotovo 11 posto proračuna, istaknuo je Tomislav Gugo iz odnosa s javnošću danskog veleposlanstva.

Govoreći općenito o prevenciji u Hrvatskoj, istaknuo je da naša država ima dobar program borbe protiv te bolesti, a cilj ga je, zajedno s danskim veleposlanstvom, poboljšati. Krajem godine Ministarstvo zdravlja će predstaviti novi program koji je u izradi zajedno s Kraljevinom Danskom koja daje podršku i logistiku. Inače, Danci su svjetski lideri u borbi protiv dijabetesa, a, osim toga, izumili su i inzulin.

Pozdravnim riječima nazočnima se obratio i danski veleposlanik u RH Poul Erik Dam Kristensen, kojeg je u gradskoj palači netom prije konferencije ugostio dogradonačelnik Fabrizio Radin. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter