Prevelike vile u zamjenu za infrastrukturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što ce se graditi, kojih gabarita i u kojem ce se smjeru razvijati vinkuranski dio Strana znat ce se precizno tek po donošenju detaljnog plana uredenja. Taj dio Vinkurana još ga nema jer je od javne rasprave prošlo više od devet mjeseci te ju je sukladno zakonu potrebno ponoviti. No, to se nece desiti prije nego što se usvoji prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana opcine Medulin koji ce se na javnoj raspravi naci do kraja ove godine, saznajemo u Opcini.

Mještani su nakon prve rasprave za DPU Strana održanoj u veljaci uložili primjedbe, no jesu li one i uvrštene u plan, u Opcini nam nisu znali reci. Koje su kljucne zamjerke mještana na DPU saznali smo od Bojana Blagonica, predsjednika Mjesnog odbora Vinkuran.

- Glavna primjedba tice se prevelikih gabarita sedam vila koje ce se graditi u sklopu projekta "Sedam bisera Vinkurana". Nakon javne rasprave postigli smo ipak okvirni dogovor s investitorom - ukoliko on, pak, uloži u izgradnju infrastrukture u Vinkuranu, može graditi objekte kakve je i zamislio. Dio zemljišta u podrucju Strana je upravo u vlasništvu Promet transa koji ce graditi vile, drugi dio je opcinski, a treci je takoder privatan. Na opcinskom dijelu želimo ambulantu i vrtic, a ostatak da bude predviden za javno-društvenu namjenu. Naime, vrtic je goruci problem jer sadašnji pohada oko 25 djece iz Vinkurana, Vintijana, Banjola i Volmi i bit ce sve više djece jer se naselje širi. Novi vrtic mogao bi primiti stotinjak djece, odnosno u njemu bi bile oformljene dvije vrticke i jedna jaslicka skupina, kaže Blagonic.

Osim premalog vrtica, Vinkurance muci i nedostatak sportskog podrucja u naselju. Blagonic kaže da se na ulazu u Vinkuran predvida zona sporta i rekreacije na sedam tisuca kvadrata, a želja mještana je da se tu izgradi polivalentno igralište, bocalište, postave djecja igrala i mete za strelicare. Spominje i problematiku vinkuranske lucice, odnosno njezinu neuredenost.


Podijeli: Facebook Twiter