Prevarili banke za više od 5 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala - USKOK donio je nalog o provodenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su udruženi pocinili kaznena djela davanja i primanja mita, krivotvorenja službene isprave, krivotvorenja isprave, prijevare te prijevare u pokušaju i za sebe i druge pribavili nepripadnu materijalnu dobit od najmanje 5,4 milijuna kuna, a banke oštetili za navedeni iznos uvecan za pripadajuce kamate, objavljeno je danas na USKOK-ovim internetskim stranicama.

USKOK je sucu istrage Županijskoga suda u Zagrebu predložio odredivanje istražnog zatvora protiv šestero osumnjicenika.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjiceni, od pocetka 2005. do kraja 2010. u Zagrebu, okupio i u zajednicko djelovanje povezao još 12 osoba, medu kojima dvije žene i deset muškaraca, u namjeri stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge.

Osumnjicenici su se dogovorili da ce, koristeci se vlastitim trgovackim društvima koja nisu poslovala ili su im racuni bili blokirani, sastavljati krivotvorenu dokumentaciju o pozitivnom poslovanju društava na temelju fiktivnih uplata, krivotvorene dokumentacije o zaposlenju i platne liste fizickim osobama.

Dogovorili su se i da ce na osnovu neoriginalne i neistinite dokumentacije izdavati zadužnice i mjenice u namjeri da njihova društva narucuju, preuzimaju i prisvajaju robu od drugih trgovackih društava bez placanja, a u bankama na podrucju Republike Hrvatske podižu namjenske i nenamjenske kredite bez namjere njihovog vracanja.

Tako su, na temelju neistinitoga boniteta trgovackih društava i narudžbenica te zadužnica i mjenica, prvoosumnjicenik i još trojica muškaraca trece od jednoga društva preuzeli robu u vrijednosti od 826.270 kuna koju nisu platili, cime su sebi pribavili nepripadnu materijalnu dobit a društvo koje im je isporucilo robu oštetili za navedeni iznos.

Upotrebom krivotvorene dokumentacije su pak cetvrtoosumnjiceni te muškarac i žena na svoje ime i za svoj racun u bankama podigli kredite koje nisu vratili, a i ostali osumnjiceni su s drugim osobama dogovarali podizanje kredita u raznim bankama.

Predocavali su im da u odredenoj banci na svoje ime podnesu zahtjev za kredit uz krivotvorenu dokumentaciju o svom zaposlenju i bonitetu trgovackih društava koju su im oni nabavili i preuzmu dobiveni iznos kredita koji ce predati prvoosumnjiceniku ili osobi koja im je ponudila realizaciju kredita te da ce dio dobivenoga kredita moci zadržati za sebe ili da ce moci na temelju krivotvorene dokumentacije u drugoj banci podici kredit za sebe, na što su osumnjicenici pristajali. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter