Prevarena kod sklapanja ugovora

Ilustracija (S. DRESCHSLER)
Ilustracija (S. DRESCHSLER)

Nepoznati počinitelj je tijekom veljače na ime 24-godišnjakinje iz Pule sklopio pretplatnički ugovor s jednim teleoperaterom i na taj način prevario djevojku, koja je potom dobila opomenu pred tužbu od nekoliko tisuća kuna.

Djevojka je slučaj prijavila policiji u utorak. Policija upozorava građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge osoba, koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za to dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune. Naime, svaka osoba će kao potpisnik ugovora sama biti odgovorna za ispunjavanje ugovorenih obveza.

Također, policija upozorava građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, pogotovo onih podataka koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa.

Posebnu pažnju valja obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora, na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu. Isto upozorenje vrijedi i za starije osobe kojima članovi obitelji trebaju skrenuti pažnju, jer su upravo starije osobe, zbog odmakle životne dobi, neznanja i neupućenosti, često postaju žrtve različitih prijevara. U slučaju da je netko oštećen kaznenim djelom ili pak posumnja u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je odmah obavijestiti policiju na broj 192. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter