Prevaren pri pokušaju nabavke psa s Cipra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijevaru od nekoliko stotina kuna porečkoj je policiji prijavio 34-godišnjak iz Funtane. Muškarac je prijavio da je početkom siječnja na jednom internetskom oglasniku, a prema neslužbenim informacijama se radi o Njuškalu, pronašao oglas osobe s Cipra koja poklanja psa bullmastiffa te je putem elektroničke pošte dogovorio preuzimanje psa i dostavio svoje podatke radi upisa vlasništva.

No, od osobe koja poklanja psa je potom dobio broj jedne agencije iz Kameruna, koja se bavi dostavom paketa za slanje životinja, na čiji je račun uplatio više stotina kuna.

Agencija ga je ubrzo kontaktirala da je zaprimila uplatu, no pritom je od 34-godišnjaka zatraženo da uplati više stotina eura za osiguranje. Muškarac je postao sumnjičav te nije uplatio novac za osiguranje i odustao je od nabavke psa. Agencija mu je pristala vratiti uplaćenu poštarinu, no budući da novac nije dobio, slučaj je prijavio policiji.

Slični oglasi se često pojavljuju na pojedinim internetskim stranicama, a cilj je isključivo prijevara kupaca. Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji ili nabavci različitih predmeta, vozila ili životinja. Počinitelji prijevara u pravilu su pristupačni i uvjerljivi, a ponekad se sva komunikacija odvija elektronski ili mobitelom.

Građani bi trebali biti oprezni prilikom narudžbe i kupovine različitih, najčešće neprovjerenih predmeta ili drugih transakcija s nepoznatim osobama jer se iza naizgled povoljnih ponuda često kriju prijevare. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter