Prevaren pri kupnji mobitela putem interneta

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Da se iza oglasa o prodaji raznih proizvoda po povoljnim cijenama na internetskim stranicama često krije prijevara uvjerio se ovih dana 45-godišnjak s područja Poreča. On je u utorak porečkoj policiji prijavio da je 4. svibnja na internetskim stranicama pronašao povoljan oglas za kupnju dva mobitela od jedne osobe iz Slavonskog Broda. Nakon što je dogovorio kupnju i uplatio oko 3 tisuće kuna, mobiteli mu nisu isporučeni pa je shvatio da je prevaren.

Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi čiji je cilj prijevara kupaca, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni(ji) prilikom internetske kupovine, posebno ako kupuju skuplje stvari od osobe koja ne živi u blizini pa nemaju mogućnost da osobno preuzmu kupljenu robu.

Nesrazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu na onu tržišnu kupcima bi također trebala biti jasno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari, a ako netko ipak bude prevaren to treba prijaviti policiji, koja će ovisno o nastaloj šteti protiv počinitelja pokrenuti odgovarajući postupak.

No, iz policije upozoravaju da je kazneni progon protiv otkrivenog počinitelja ako je šteta manja od 2.000 kuna prepušten oštećenom, odnosno da policija u tim slučajevima ne pokreće postupak. O prijevari bi trebalo svakako obavijestiti i vlasnika, odnosno administratora internetskih stranica, koji radi zaštite drugih kupaca može takvom prodavatelju onemogućiti daljnje oglašavanje. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter