Prevaren kod sklapanja posla u Velikoj Britaniji


Hrvatski državljanin (64) prijavio je pulskoj policiji da je prevaren prilikom sklapanja posla u Velikoj Britaniji. Muškarac je 27. kolovoza primio e-mail gdje mu je ponuđen posao glavnog inženjera na jednom brodu u Velikoj Britaniji, a od njega je zatražena dokumentacija i podaci o ranijem zaposlenju. No, nakon što je muškarac poslao sve traženo elektroničkim putem, od njega je zatraženo da uplati 700 funti, odnosno oko sedam tisuća kuna, radi ishodovanja radne dozvole. Muškarac je uplatio i traženi iznos, no tada je, budući da je tražio provjeru tvrtke za koju bi trebao raditi, od diplomatskog predstavništva Velike Britanije dobio informaciju da se najvjerojatnije radi o prijevari.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom traganja za poslovima u inozemstvu te da s velikim oprezom sklapaju ugovore o zaposlenju u inozemstvu. Iza oglasa o naizgled laganom poslu i dobroj zaradi, često se kriju različite vrste prijevara ili drugih oblika kaznenih djela, poput trgovine ljudima.

Evo nekoliko savjeta kojih bi se trebali pridržavati radi zaštite od prevaranata. Uvijek ostvariti kontakt s poslodavcima i raspitati se o njihovim referencama te obaviti dostupne provjere o poslodavcu. Sa poslodavcem razgovarati o uvjetima zapošljavanja, zarade i plaćanja doprinosa. Također valja zatražiti primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju i nikako ne dopustiti da druge osobe rješavaju administrativna pitanja glede vašeg zapošljavanja. Putnu ispravu i dokumente možete dati na uvid samo ovlaštenim službenicima. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter