Prevaranti su snalažljivi,a starije osobe pune povjerenja


Pulska podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske organizirala je, u prostorijama Čitaonice kluba umirovljenika Pula, predavanje kako se osobe starije životne dobi mogu zaštiti od prevaranata i drugih počinitelja kaznenih djela. Pozivu su se odazvale voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović i policijska službenica za prevenciju u Policijskoj postaji Pula Tatjana Žderić, koje su prisutnima dale korisne savjete o samozaštitnom ponašanju.

Lažno predstavljanje i dovođenje u zabludu

Policijske službenice istaknule su kako su starije i nemoćne osobe u većini slučajeva žrtve prijevara te su ih upoznale s najčešćim oblicima prijevara, a to su lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u vezi tjelesnog ili materijalnog stradavanja, dovođenje u zabludu u vezi marke i kvalitete proizvoda te iskorištavanje odsutnosti neke osobe, stresne situacije ili trenutnog duševnog stanja žrtve.

Kroz konkretne primjere za svaki pojedini oblik prijevare, djelatnice policije pojasnile su načine na koje počinitelji nastoje ući u domove žrtava i iskoristiti njihovu nepažnju kako bi im otuđili imovinu. Upozorili su starije osobe na počinitelje i njihov pristup žrtvi te način rada, a to su prije svega drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed stvorenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema svakoj skepsi usmjerenoj prema provjeri podataka koje iznosi, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti, nesvjestice te izazivanje sažaljenja.

Prijavite pokušaje prijevara

- Lopovi i prevaranti u pravilu koriste malo trikova, ali u različitim varijantama, oni mole za pomoć ili manju uslugu, lažno se predstavljaju kao službene osobe ili jednostavno tvrde da vas poznaju. Svi ti izgovori služe samo jednom cilju - da otvorite vrata i pustite počinitelja u vaš životni prostor kako bi vas okrao ili prevario stoga ne dozvolite da dođe do toga, upozorile su policijske službenice.

Među okupljenim građanima, bilo je i onih koji su se prepoznali kao žrtve protupravnih ponašanja te su podijelili svoja iskustva pa su tako dvije osobe zamalo postale žrtvom pronalaska ''zlatnine'', jedna starica sa štapom žrtva otimanja torbice, jedna žena kupila je loše posuđe te niz drugih primjera kako starije i nemoćne osobe mogu lako postati metom počinitelja kaznenih djela. Nazočne osobe djelatnice policije pozvale su da prijave i pokušaje prijevara, kako bi svojom dojavom spriječili da se isto ne dogodi nekome drugome. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter