"Prevara" Bojana Šumonje u Zagrebu

 Jedan  od radova Bojana Šumonje iz ciklusa "Prevara"
Jedan od radova Bojana Šumonje iz ciklusa "Prevara"

Izložba "Prevara" akademskog umjetnika Bojana Šumonje iz Pule bit će otvorena u ponedjeljak u 20 sati u Galeriji Greta, u Zagrebu. 
 
- Hrvatsko društvo je, između ostalog i sustav apsurdnih zakona. U default hrvatskih stanovnika ugrađena je komponenta prevare koja je društveno prihvatljiva. 
Izigravanje zakona i pravila, plagiranje, kopiranje i prisvajanje tuđeg rada, potezanje veza radi rješavanja bilo kakvih vrsta prepreka sasvim je normalno i prihvatljivo ponašanje. Možda čak i poželjno.
 
Radovi na ovoj izložbi su čista prevara. U svakom pogledu. Prvo, nisu moji. Našao sam ih na webu i na neki način prisvojio. 
Ne znam ni imena autora. Nisu mi bili bitni. "Originali" su fotografije koje sam neovlašteno uzimao i jednostavno ih preveo u slikarski format ponašajući se pri tom kao prosječni građanin ove države?, kazao je uz izložbu Bojan Šumonja.
Bojan Šumonja, rođen je u Puli 1960. godine. Završio je srednju umjetničku školu u Puli te diplomirao na Accademia di Belle Arti di Venezia, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina. Jedan je od osnivača Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i jedan od autora Istarske kulturne strategije. Od 1987. član je Hrvatske 
zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), HDLU-a Istre i Umjetničke organizacije ROBOT, Pula, te umjetnički direktor galerije Poola u Puli. Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zavičajnog Muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu, te u mnogobrojnim područnim gradskim i privatnim zbirkama. Živi i radi u Puli. (B. Ć. J.)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter