"Prevara" Bojana Šumonje otvorena u Galeriji Alvona

 Brojna publika na otvaranju izložbe u Galeriji Alvoni
Brojna publika na otvaranju izložbe u Galeriji Alvoni

Otvaranjem izložbe "Prevara" Bojana Šumonje nastavljena je izložbena sezona Galerije Alvona. Kako ističu organizatori izložbe i vlasnici Galerije Alvona Alis i Vinko Šaina - Šumonja se nakon dvadeset godina vratio labinskoj publici u svom osebujnom stilu.
- Svjestan sebe i svog autorskog pečata, Bojan, i slikama predstavljenim na ovoj izložbi, krajnje metaforički progovara o vremenu u kojem živi, stavljajući sada u prvi plan laž, prevaru, falsifikat i zatiranje autorstva. Predložak ovih slika su fotografije koje je Bojan našao negdje na internetu, a osim šokantnosti koju sa sobom nose i koja ga se bez sumnje snažno dojmila, došao je, vjerojatno inspiriran njihovom temom, do nečeg novog što nikada do sada nije
radio - "plagiranja".
Ovdje se služi fotografskim predloškom nekog ratnog ili sličnog reportera, ne potpisujući original, ali i ne dodajući nikakvu svoju autorsku izmjenu ili nadgradnju. Jednostavno je medij fotografije prebacio u slikarski.
Šumonja na taj način rezimira opću situaciju u svijetu govoreći kako je prevara (posebno u Hrvatskoj) društveno prihvatljiva, da se zakoni izigravaju, ali da i ne postoji zakonska regulativa koja jasno definira autorska prava, kao što ne postoji ni zakon o tržištu umjetnina, koje u Hrvatskoj, 2015. godine još
uvijek ne postoji, zapisao je povjesničar umjetnosti Mladen Lučić o labinskoj izložbi Bojana Šumonje.
Izložba ostaje otvorena do polovice kolovoza, a može se razgledati radnim danom od 10 do13 sati ili po najavi na 098 183 0901. Izložbeni program Galerije Alvona realiziran je uz potporu Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (Priredila B. Ć. J.)




 


Podijeli: Facebook Twiter