Preuzimanje Adrisa utjecalo bi na Croatiju i Uljanik

ACI bi se dobro uklopio u njihov poslovni razvoj, kažu u Adrisu (Arhiva GI)
ACI bi se dobro uklopio u njihov poslovni razvoj, kažu u Adrisu (Arhiva GI)

Moguće neprijateljsko preuzimanje rovinjske Adris Grupe od slovačkog investicijskog fonda J&T te dioničara Plinija Cuccurina, o čemu smo pisali već u nekoliko navrata, moglo bi

utjecati i na poslovanje niza važnih hrvatskih kompanija, o čemu javnost nije bila izviještena, iako se radi o poslovnim subjektima koji su iznimno važni za lokalnu zajednicu, interese nacionalne ekonomije i gospodarske sektore u kojima posluju.

Ponajprije, značajan je podatak da bi možebitni novi vlasnik Adris grupe morao ispuniti zakonsku odredbu za davanje javne ponude za 28 posto vlasništva u Croatia osiguranju, koje je još uvijek u državnim rukama.

Nadalje, riječ je i o pulskom Uljaniku, a značajne promjene u vlasničkoj strukturi doživjele bi i dubrovačka Atlantska plovidba, odnosno zadarska brodarska tvrtka Tankerska Next Generation (TNG).

Uljanik, kao najuspješnije brodogradilište u Hrvatskoj, u suvlasništvu je Adris grupe te njezinih kompanija – Croatia osiguranja i fonda PBZ Croatia osiguranje. Sama Adris grupa ima udio od 2,5 posto, fond PBZ CO drži četiri posto, dok Croatia osiguranje ima u vlasništvu 9,9 posto Uljanika. Sveukupno, 16,4 posto brodogradilišta u suvlasništvu je rovinjske kompanije.

Adris grupa, preko Croatia osiguranja, drži i vlasništvo deset posto Atlantske plovidbe iz Dubrovnika. Nešto je veći udio u Tankerskoj NG – fond PBZ CO drži 9,6 posto udjela, a Croatia osiguranje 3,35 posto vlasništva.

U krugovima dioničara Adris grupe ne kriju zabrinutost zbog pokušaja neprijateljskog preuzimanja kompanije, o kojem je javnost nedavno izvještena. Iako nadležna regulatorna agencija, Hanfa, kaže da medijske napise ne komentira, vjeruje se da je navodni opcijski ugovor većeg dioničara Adrisa Plinija Cuccurina sa slovačkim investicijskim fondom J&T te namjera preuzimanja kontrole nad rovinjskom tvrtkom, značajan udar na interese ostalih dioničara, ali i šire poslovne i društvene zajednice.

Dioničari također ističu da ne prestaju pritisci i ponude za prodaju dionica, kako bi investitori prikupili dovoljan broj udjela za davanje javnog poziva za kupnju Adrisa. Taj je poslovni interes, zapravo, očekivan – Adris grupa nakon prodaje TDR-a ima na računima oko šesto milijuna eura, dok sve tvrtke u njezinom sastavu posluju s dobiti. Prema iskazanim poslovnim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, poduzeća Adris grupe uprihodila su 559 milijuna kuna dobiti.

U planovima rasta i podizanja vrijednosti kompanije – što bi dioničarima moglo donositi visoke prihode u neposrednoj budućnosti – uprava Adris grupe sve otvorenije govori o preuzimanjima, odnosno akvizicijama drugih tvrtki. U slovenskoj osiguravateljskoj kompaniji Save RE već su stekli 15 posto udjela, a jedan od ciljeva je i osiguravateljska kuća Triglav.

U Adrisu naglašavaju da ih zanima i ulaganje u nautički turizam, konkretno u ACI. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter