Preustroj Kristovih legionara zbog pedofilije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kristovi legionari, moćna crkvena kongregacija čiji je ugled ukaljan pedofilskim skandalima njezina utemeljitelja, počinje u srijedu zasjedati u Rimu radi preustroja koji će joj pomoći da se ne ponove strašni događaji iz prošlosti.

Završetak tog kapitula - kako se zove to zasjedanje - u veljači bit će test odlučnosti novog Pape koji dolazi iz Argentine da se obračuna s moralnim skandalima i korupcijom u Crkvi.

Šezdeset jedan čelnik legije i njezina laičkog pokreta Regnum Christi koji uglavnom dolaze iz Sjeverne i Južne Amerike, razmišljat će o obnovi te konzervativne kongregacije koju je Ivan Pavao II. smatrao rasadnikom svećeničkih zvanja i uzorom krijeposti zbog njezine poslušnosti.

Trećina izaslanika dolazi iz Meksika, domovine oca Marciala Maciela, zloglasnog osnivača tog pokreta koji djeluje u 22 zemlje, ima 109 kuća, 953 svećenika, 932 redovnika i novaka, 945 bogoslova i oko 70.000 laika.

Bivše žrtve optužuju Vatikan da nije reagirao na višekratne optužbe protiv Maciela koji je umro 2008. u 88. godini. Skandal je izbio za pontifikata Benedikta XVI. koji je 2006. umirovio Maciela i u jednom nastupu osudio "lažne proroke" te poslao biskupsko izaslanstvo da bi provelo istragu, a 2010. je zatražio od talijanskog kardinala Valasia De Paolisa da provede reformu.

Pedofilija, korupcija i dijete koje je Maciel dobio s jednom ženom duboko su potresli legiju, razotkrivši i njezine druge tamne strane: špekulacije, kult ličnosti, tajanstvenost, sporne metode izobrazbe i novačenje u siromašnim sredinama.

Privremeni glavni vikar imenovan 2012., Nijemac Sylvester Heereman evidentirao je 35 svećenika legije koji su optuženi zbog zloporabe malodobnika. Po njegovim riječima, 14 je oslobođeno zbog "neutemeljenih optužaba", devetorica su proglašena krivima, a desetorica su još pod istragom.

Papa Franjo je u lipnju istaknuo da "istinske obnove" ne može biti bez "izbora novog vodstva i donošenja novih konstitucija", pravila tog pokreta. Franjo, koji je u prosincu objavio da je osnovao stručno povjerenstvo za borbu protiv pedofilije u Crkvi, rekao je da je postupanje Benedikta XVI. u tom slučaju bilo "primjer" i da veliku pozornost treba posvetiti izobrazbi svećeničkih kandidata.

Kardinal De Paolis u srijedu navečer treba predstaviti misu u prigodi početka zasjedanja. Čelnici će u četvrtak pristupiti izradi novih konstitucija, što će potrajati dvadesetak dana. Zatim će birati novo vodstvo. Druga faza radova bit će posvećena "različitim temama iz života kongregacije". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter