Preustroj Hitne - niža razina zdravstvene zaštite?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preustrojem sustava Hitne medicinske pomoci od 1. studenog znacajno ce se narušiti razina zdravstvene zaštite na buzetskom podrucju, zakljucak je buzetskih vijecnika koji su o ovoj vrucoj temi raspravljali na vijecu. Vijecnici inzistiraju na održavanju postojeceg standarda zdravstvene zaštite na nacin na koji je sustav hitne i opce medicine funkcionirao dosad.

Zadužili su gradonacelnika Valtera Flega da nakon koordinacije istarskih gradonacelnika sa županom Gradskom vijecu predstavi optimalnu varijantu zadržavanja postojece razine zdravstvene zaštite, kroz njeno sufinanciranje sredstvima gradskog proracuna.

Ovakvim zakljuccima prethodila je žustra vijecnicka rasprava. "Iz gradskog proracuna izdvaja se 200.000 kuna za Hitnu, a s takvim je ulaganjima, kao i donacijama buzetskog gospodarstva, Buzet postigao veci zdravstveni standard no što ce ga imati nakon 1. studenog", ocjena je IDS-ove vijecnice Jadranke Vivoda, koju je zanimalo što ce se dogoditi ako pacijenti nadu zakljucana vrata kada je ekipa Hitne na terenu.

Primjerice, buzetska ekipa na dojavu centra iz Pule odlazi na intervenciju u Umag, a na njena vrata u Buzetu dolazi pacijent sa simptomima infarkta ili anafilaktickog šoka. Njen je prijedlog da se u tom slucaju pozove sestra, odnosno da se i dalje prakticira rad na poziv. Hitnoj u Buzetu, rekla je, treba i dalje dozvoliti mogucnost intervencija kao što su saniranje i šivanje rana da pacijenti ne bi radi manjih zahvata morali u Pazin ili Rijeku.

Vivoda je ukazala i na veliki problem novih centara obiteljske medicine zbog malog broja stanovnika. Buzet, naime, zajedno s Pazinom cini jedan COM, tako da ce obiteljski lijecnici iz Buzeta dežurati u Pazinu vikendima i praznicima te obilaziti ogroman teren. Rekla je takoder da je COM zbog nedorecenosti i neorganiziranosti unio paniku i medu lijecnike Doma zdravlja u Buzetu.

- Stjece se dojam da su zdravstvenim preustrojem zanemarene specificnosti ruralnih sredina u odnosu na urbane, rekla je Vivoda predloživši da se sazove izvanredna sjednica vijeca i na nju pozove ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivancic.

Ravnateljica Zavoda za hitnu službu dr. Ksenija Družetic Božic izjavila je, medutim, da se za Buzet zapravo ništa ne mijenja. Hitna ce i dalje biti organizirana 24 sata, s pet timova kao i dosad, a uz to može se nastaviti s radom po pozivu, ukoliko se to i dalje bude sufinanciralo iz gradskog proracuna. Trenutno država osigurava oko 1,5 milijuna kuna za dežurstvo i pripravnost u Buzetu. Razlika potrebna za financiranje rada Hitne u Buzetu bila je nadomještena dijelom iz sredstava grada, a dijelom iz Istarskih domova zdravlja i Županije.

Od 1. studenog država ce osiguravati svih 2,9 milijuna kuna. Preustroj dakle, rekla je, donosi financijsko i organizacijsko poboljšanje u odnosu na ono što je ranije financirao HZZO. Govoreci o organizaciji na istarskom nivou, istaknula je da je Istra dobila mrežu u kojoj svaki grad, pa tako i Buzet, ima po jedan tim hitne medicine po 24 sata, a Pula ima dva. Novost je dispecerski centar Hitne u Puli koji ce koordinirati cijeli sustav i upucivati pacijente. (Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter