Preustroj hitne je promašaj - skuplja je, a lošija

Hitne službe ne bi trebale biti odvojene od domova zdravlja (ilustracija, M. MIJOŠEK)
Hitne službe ne bi trebale biti odvojene od domova zdravlja (ilustracija, M. MIJOŠEK)

Novi sustav Hitne medicinske pomoći troši više novca, a funkcionira lošije nego prije. Prema tome, neophodne su promjene. Zaključeno je to u subotu na okruglom stolu "Nova organizacija Hitne medicinske pomoći - racionalizacija ili rasap sustava?" održanom u organizaciji Hrvatskog društva obiteljskih doktora na kraju njihovog 12. kongresa u Rovinju.

- Danas se događa da pacijent dođe pred zatvorena vrata Hitne medicinske pomoći jer je liječnik u to vrijeme na intervenciji. Da apsurd bude veći, za novi sustav troši se deset milijuna kuna više, upozorio je dr. Daniel Ferlin, voditelj umaške ispostave Istarskih domova zdravlja te je naglasio da iznosi osobne stavove liječnika. Naveo je primjer od petka uvečer koji je srećom dobro završio. Pacijentica je došla na Hitnu sa sumnjom na infarkt, a liječnik Hitne je bio na intervenciji. Da nije uskočio kolega s dijalize, koji je srećom u to doba još radio, ženi ne bi imao tko pomoći. Prije reforme takvo što se nije moglo dogoditi jer je za vrijeme odlaska na teren liječnika s Hitne u ambulantu stizao drugi liječnik, onaj iz pripravnosti, pojašnjava dr. Ferlin.

Novim ustrojem HZZO izdvaja za Istarsku županiju 7,5 milijuna kuna više nego do sada. Međutim, ni ta sredstva nisu dovoljna pa lokalna samouprava doplaćuje još 2,8 milijuna kuna. Premda je najavila četiri milijuna, ne može smoći toliko novca. Pored svega toga kvaliteta je niža nego prije kada se ukupno raspolagalo s 19,4 milijuna, a danas s 30 milijuna kuna. 

Smatra se da je jedan od razloga srozavanja Hitne njezino odvajanje iz domova zdravlja. Prije su Hitna, sanitetski prijevoz, turistička ambulanta i neki liječnici bili svi u jednoj ustanovi, što je rezultiralo racionalnijom organizacijom. "Hitna je tipičan primjer kako dom zdravlja gubi svoju važnu funkciju", rekao je dr. Bruno Mazzi, dosadašnji predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora.

- Tako, primjerice, na Krku ispred turističke ambulante stoji 50 ljudi, dok se ekipa Hitne, čija je ambulanta u istom hodniku - odmara, upozorio je na apsurde voditelj Doma zdravlja Krk Ratko Gašparović.

- Turista ne zanima što je čija nadležnost. Ako se nabo na ježa ili ima upalu uha, njemu treba pomoć, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Boris Ritoša. Pozvao je kolege u Istri da zajedno krenu u promjene sustava jer je preustroj Hitne promašaj. (Jasna ORLIĆ)

Na izbornoj skupštini održanoj u petak za novog predsjednika Hrvatskog društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora (HDOD-HLZ) izabran je dr. Dragan Soldo, s katedre za obiteljsku medicinu Sveučilišta u Zagrebu.

CIJELI TEKST U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter