Preuređuju se zdravstvena stanica i ambulanta

Medulinska ambulanta (Arhiva)
Medulinska ambulanta (Arhiva)

Uskoro bi trebalo biti dovršeno preuređenje zdravstvene stanice Istarskih domova zdravlja u Medulinu te na pulskom Bulevaru u sklopu Uljanika, a spreman je i projekt obnove zdravstvene stanice u Svetvinčentu.

Potvrđuje to ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić i pojašnjava da su u Medulinu kompletno renovirali zdravstvenu stanicu, uključujući ordinaciju obiteljskog liječnika te stomatologa. Potonju su s kata spustili na prizemlje, omogućivši pristup invalidima.

Tri medicinska tima

Ulaganje je to vrijedno 224 tisuće kuna, od čega je 139 tisuća decentraliziranih kuna koje su se vratile iz državnog proračuna, a 85 tisuća osigurali su Istarski domovi zdravlja.

U Medulinu sada rade tri kompletna medicinska tima; jedan obiteljski i jedan stomatološki u sklopu Doma zdravlja, te jedna privatna obiteljska ambulanta. Žiteljima Općine dostupna je pomoć obiteljskog liječnika tijekom radnog tjedna u obje smjene, te svakodnevna dostupnost stomatologa. Tijekom ljeta te ordinacije primaju i turiste.

Za oko mjesec dana, dakle do sredine travnja, trebala bi biti dovršena i obnova ambulanti Uljanik, u što Istarski domovi zdravlja ulažu 287,5 tisuća kuna vlastitih sredstava, a u obnovi sudjeluje i brodogradilište. Ovime se rješava problem četiriju ordinacija obiteljske medicine za koje se godinama tražilo rješenje.

Obnova nakon 30 godina

Postojala je ideja o njihovom preseljenju u prostore Grada Pule na Giardinima broj 2 i Grad je bio spreman Domu zdravlja dati taj prostor, ali se od toga moralo odustati, jer nije postojala mogućnost da se riješi pitanje pristupačnosti invalidima.

- Ambulanta Uljanik je bila derutna, prokišnjavao je krov i nije adaptirana više od 30 godina. Ovim zahvatom se kompletno adaptira, svaki liječnik dobiva vlastitu prostoriju, a postavlja se i lift što je posebno važno teško pokretnim osobama i invalidima, jer su ordinacije smještene na drugom katu, kaže dr. Ivančić.

Na ljeto obnova zdravstvene stanice u Savičenti

Za ljeto Istarski domovi zdravlja najavljuju novu investiciju. Naime, gotov je projekt obnove i u ovogodišnjem proračunu planirana sredstva za uređenje zdravstvene stanice u Svetvinčentu, gdje su sada smješteni ljekarna i ordinacija obiteljske medicine, a stomatologinja iz Pule je dolazila samo jednom tjedno.

Prema projektu, Savičentini bi dobili svoj stalni stomatološki tim i to pristupačan invalidima, jer se zubarska ordinacija seli s kata u prizemlje. U sljedećoj bi se fazi, pak, ordinacija obiteljske medicine preselila na južnu stranu i potpuno preuredila. U ove radove i opremu Istarski domovi zdravlja uložit će 250 tisuća kuna, a Općina Svetvinčenat 110 tisuća. U planu je i energetska obnova zgrade za što će se aplicirati na EU-fondove. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter