Preuredenje važnije od izgradnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aaron Betsky, ravnatelj americkog Muzeja umjetnosti u Cincinnatiju, smatra da arhitekti znaju prodavati jedino nove zgrade, umjesto da budu sposobni "pokazati ljepotu postojeceg koje se otkriva i koristi na nov nacin".

Betsky u clanku "Nemojte graditi. Ususret arhitekturi u Photoshopu", koji donosi novi broj poznatoga hrvatskoga dvojezicnog casopisa za arhitekturu i kulturu "Oris" (67), istice kako arhitektura vjeruje da mora stvarati monumentalne gradevine, pa zato gotovo uvijek dolazi u izravan sukob s klijentima, medutim, realnost zahtijeva prilagodljivost i prenamjenu.

"Moramo u Photoshopu sastaviti bolji svijet, a ne izgraditi novi", kaže Betsky, koji drži da je sada zadaca kako osmisliti novi pristup i iskoristiti vlastite tradicije da se vrednuje ono što postoji, što je vec ucinjeno, što vec ima znacenje i što ne traži nove resurse.

"Kad se uzme u obzir globalno zatopljenje i krah tržišta nekretnina, teško je opravdati bacanje novca na nove zgrade. Zbog praznih stambenih blokova od Madrida do Phoenixa i pustih uredskih zgrada od Varšave do Jokohame, kao i mnogih shopping-centara koji umiru zbog prelaska na elektronicku trgovinu, posvuda se mogu naci špekulantske trgovine", tvrdi Betsky, koji smatra kako je došlo vrijeme da se "pogleda unutra, u ono što vec imamo".

Tvrdi kako je preuredenje važnije od izgradnje, jer je vecina postojecih zgrada smještena u središtu grada, gdje stanovnici mogu lako doci do svih usluga koje gradovi još mogu pružiti. Pritom podsjeca kako se tijekom nekoliko posljednjih desetljeca naveliko obnavljaju gotovo sva americka, europska, a sada cak i neka azijska gradska središta i zgrade u centru.


Podijeli: Facebook Twiter