Pretvorite tradiciju u sadašnjost


Volimo prosinac. Taj posljednji mjesec u godini, hladan izvana, a topao iznutra. Blještav izvana, a intiman među četiri zida, mjesec pun nade, koji funkcionira po principu dijete s kojom sutra počinje novi život. A sve to dodatno uljepšavaju uređeni izlozi, jingle bells atmosfera, miris cimeta, treptave lampice i svjetlucave jelke koje mame osmijeh na lica, a blještavilo svjetla uvjerava nas da što dublje posegnemo u džep, uđemo u minus bez razmišljanja - jer je ovo vrijeme darivanja.

Osim darivanja najmilijih, zašto ne biste i sebi podarili ugodan dom, koji će biti lijep a da pritom ne potrošite mnogo. Budući da sve počinje od ulaza, želite li svoje goste razveseliti onda vam je svakako potreban božićni vijenac koji ćete objesiti na ulazna vrata. I to je više od dekoracije ili ugodne i kreativne zabave za obitelj, to je početak i ulazak u nešto novo, bolje, ljepše, jer se nekad vjerovalo da nas adventski vijenac na vratima kuće štiti od zlih duhova.

Ako ćemo tradiciju pretočiti u sadašnji trenutak, onda je zli duh potrošačkog društva - zli dug u koji ćemo zapasti nakon blagdanskih bakanalija. Kod božićnih vijenaca prednost je to što ih možemo objesiti na vrata, prozor ili čak zid. Njihova tradicija datira iz 17. stoljeća. Obješen na ulazna vrata vašeg doma simbolizira i slavi rođenje Krista.

Osnovni, 'ajmo ga nazvati klasični, školski model sazdan je od grančica bora zati što je zelenilo vijenca simbol vječnog života kršćana, a vijenac ukrašen crvenim trakama označava svečanost blagdana. Okrugao je jer podsjeća na krunu od trnja koju je nosio Isus. Zašto vijenac ne bi bio drugačiji? Za tako nešto potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka: dobra volja, kreativnost, malo čeprkanja po kući i vesela atmosfera. Jeftino, zar ne? Zašto ne biste napravili vijenac od starih kuglica za bor (pa i ne moraju biti stare, i nove se mogu jeftino kupiti u hipermarketima), starih kravata, origamija, slatkiša, bombona ili pak izradili originalni  high-tech geekovski vijenac od starih dijelova računala.

Za izradu jednostavnog i efektnog božićnog vijenca potrebni su vam božićni ukrasi, češeri, vrpce, mašne, plastične imitacije šumskih bobica. Koristite li umjetni vijenac, nećete ga morati oblikovati, no onaj od pravog drveta zahtijeva pravilno oblikovanje u krug škarama i žicom. Mašne možete sami izraditi od crvenih ukrasnih traka ili kupiti već gotove u specijaliziranim trgovinama.  Najpopularnije boje za božićni vijenac su crvena i zlatna, no možete eksperimentirati i s drugima. Ako želite ostaviti duže vrpce, možete ih spiralno omotati oko vijenca.

Žicom učvrstite ukrasno cvijeće po vijencu, koje trebate ravnomjerno rasporediti. Potom vijenac ukrasite božićnim kuglicama, koje možete učvrstiti žicom ili ih pak zalijepite, kao trajnije rješenje. Češere u vijenac umetnite između ukrasnog cvijeća i kuglica. Posljednje dodajte umjetne bobice. Ako dobro učvrstite svoj vijenac, možete ga koristiti svake godine, a u tom se slučaju preporučuje učvršćivanje ljepilom.

Za originalan vijenac potrebno vam je šest do osam paketa božićnih ukrasa (može i manje, zavisno o veličini vijenca) koji sadrže kuglice, žicu, dva do tri štapića vrućeg ljepila, pištolj za vruće ljepilo i vrpce u boji. Od žice napravite krug pa na njega nanižite božićne kuglice tako da ih objesite te ih zaokrenite tako da se mala kuka kuglice posve približi žici i bude učvršćena. Nakon što ste složili kuglice, učvrstite jednu uz drugu vrućim ljepilom. Kada ste nanizali sve kuglice zavrtite žicu i spojite dva kraja. Kuglice možete dodatno učvrstiti ukrasnom vrpcom koju ćete povezati; koristite vrpce različitih materijala i boja. Od široke ukrasne vrpce napravite mašnu za vrh vašeg vijenca. (piše Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter