Pretucena crnogorska novinarka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinarka "Vijesti", najutjecajnijih neovisnih dnevnih novina u Crnoj Gori, Olivera Lakic pretucena je i teže ozlijedena u noci sa srijede na cetvrtak ispred svoje zgrade u Podgorici. Lakic je prošle godine napisala seriju tekstova o poslovanju Tvornice duhana "Tara" u Mojkovcu i tvrtke "Montenegro tobacco co.", nakon cega se njoj i njezinoj obitelji nekoliko puta prijetilo.

Novi ravnatelj uprave policije Crne Gore Božidar Vuksanovic rekao je da ce ta institucija uciniti sve što je u njezinoj ovlasti kako bi rasvijetlila taj napad. Taj napad nije uznemirio samo crnogorsku javnost, nego i širu javnost.

Tako su veleposlanici Njemacke i SAD-a u Crnoj Gori Pius Fischer i Sue K. Brown izrazili "duboku zabrinutost viješcu o još jednom napadu na novinare u Crnoj Gori", isticuci da taj slucaj "zaslužuje osudu jer pridonosi ozracju u kojem novinari strahuju za svoju sigurnost zbog rada na otkrivanju slucajeva kriminala i korupcije".

"Sjedinjene Americke Države i Savezna Republika Njemacka oštro osuduju sve napade na novinare. Sloboda medija je jedna od najvažnijih komponenti zdravoga i snažnoga demokratskog društva i jedan od kljucnih uvjeta na putu euroatlantskih integracija Crne Gore. Ocekujemo da vlasti provedu ucinkovitu i temeljnu istragu koja ce dovesti do uhicenja onih koji su umiješani u taj napad. Pozorno pratimo slobodu medija u Crnoj Gori i nadamo se rješavanju toga i drugih neriješenih slucajeva cija su meta novinari i mediji", stoji u zajednickom priopcenju dvaju veleposlanstva.

I ministar kulture i medija u crnogorskoj vladi Branislav Micunovic zatražio je od policije hitnu istragu te je pozvao mjerodavna tijela da što prije rasvijetle taj slucaj.

"Ovakvi napadi nas ne približavaju Europi", istaknuo je Micunovic i dodao da su, naprotiv, pod brižnom pozornošcu medunarodnih organizacija te kako "onaj tko se sinoc drznuo napasti novinarku 'Vijesti' Oliveru Lakic mora znati da je time napao i crnogorski put k Europskoj uniji.

Vijece za samoregulaciju, novoosnovano tijelo predstavnika medija, zakljucuje da je to samo jedan u nizu napada koji su se dogodili u proteklih godinu dana na novinare i njihovu imovinu, od kojih su gotovo svi ostali nerasavijetljeni. To vijece u priopcenju istice kako - poslije toliko cestih prijetnji, napada i paljenja imovine novinara - misli da nije ugrožena samo sloboda javne rijeci u Crnoj Gori, nego i cjelokupan demokratski sustav koji svi zajedno pokušavaju izgraditi.

Glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Mihailo Jovovic rekao je kako bi bio naivan ako bi ocekivao da ce slucaj napada na novinarku Oliveru Lakic biti riješen s obzirom na dosadašnje rezultate mjerodavnih tijela u slicnim slucajevima.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) snažno je u cetvrtak osudila napad na novinarku "Vijesti" žaleci zbog ponovljenih prijetnja. "Ovaj napad nije izdvojen slucaj. Redakciji 'Vijesti' i Lakic i prije su prijetili zbog reportaže o Tvornici duhana 'Tara'. Upozorili su Lakic da joj je obitelj u opasnosti ako ne odustane od reportaže, rekla je u priopcenju glasnogovornica Dunja Mijatovic.


Podijeli: Facebook Twiter