Pretres Babićeva stana pred kamerama opasan presedan

Bruno Bulić (M. MIJOŠEK)
Bruno Bulić (M. MIJOŠEK)

"Način privođenja predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića čiji su garaža, podrum i kuća pretreseni "pod kamerama" javne televizije je opasan presedan. Kako je moguće da se događa hapšenje, a ne terenu već čeka ekipa državnog medija kojeg mi plaćamo. Tko ih je tamo poslao i zašto nisu pozvani i drugi mediji ?", upitao se jučer na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić koji tvrdi da privođenje Babića nije ništa drugo već opasno zastrašivanje sindikalnih vođa i radnika te da cijeli postupak sigurno neće imati nikakav pravosudni epilog.

Upozorava da nadležna tijela za istovjetna moguća kaznena djela različito postupaju, jer za optužbe za koje se tereti Babić, sumnjiči se između sedam do deset tisuća ljudi, pa se upitao hoće li i oni na isti način biti hapšeni i pretreseni? Smatra da je apsurdno da se Babića ovako tretira kada je njegov slučaj poznat već više godina, a apsurdno je, tvrdi, i zadržavanje u pritvoru zbog možebitnog utjecaja na svjedoke, na koje je Babić da je htio, odavno mogao utjecati.

- Ključno je pitanje tko je iz DORH-a i USKOK-a pozvao televizijsku ekipu HTV-a da sve snimi i da se takve scene gledaju. Očito je na dijelu jedna koordinirana aktivnost protiv predsjednika sindikata koji se nije dao smesti u svojim stavovima, smatra Bulić.

Upitao se što to radi hrvatsko pravosuđe i u čijim je ono rukama jer i ova zadnja orkestrirana akcija uhićenja sindikalnog vođe provedena je samo da bi ga se ušutkalo.

Okomio se na USKOK i DORH rekavši da su gluposti fraze "kako institucije rade svoj posao" jer ta tijela nemaju što raditi posao, već isključivo trebaju poštivati zakone Republike Hrvatske, a ne da neke predmete drže u ladicama i vade ih ovisno o podobnoj političkoj situaciji.

Bulić je zatražio da Sabor u okviru svojih nadležnosti formira Povjerenstvo koje će pratiti rad USKOK-a i DORH-a, odnosno nadzirati koji se predmeti drže pod tepihom i što je razlog dugotrajnosti pokretanja nekih postupaka.

Naglasio je da su sve ove radnje izuzetno opasne i vode društvo u krivom smjeru, dodajući da je između anarhije i demokracije jako tanka linija. Obrušio se na kraju i na Predsjednika Republike Ivu Josipovića koji se, veli, ponaša kao da o ničemu ništa ne zna i očekuje od sindikata da ga informiraju o socijalnom dijalogu i Zakonu o radu.

- Predsjednik sve više počinje ličiti na crkvenu svetu vodicu za ateiste. Znam da nema puno ovlasti, no ponaša se neinformirano. Ukratko "ni vrit ni mimo", zaključio je predsjednik, SIK-a. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter