Pretkolo LP: Rukavina zabio u 89. za pobjedu Dinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvoj utakmici 3. pretkola nogometne Lige prvaka hrvatski prvak Dinamo je kao domaćin na stadionu u Maksimiru svladao moldavski Šerif iz Tiraspola s 1:0 (0:0) pogotkom Ante Rukavine u 89. minuti. Pred 8.000 gledatelja sudio je Gomez iz Španjolske.

Hrvatski nogometni prvak dominirao je utakmicom protiv starog poznanika iz Moldavije, ali sve do same završnice dvoboja nije uspijevao pronaći put do mreže ispred koje je stajao hrvatski vratar Vjekoslav Tomić. Sve do 89. minute Šerif je držao rezultat 0:0, a tada je "joker" s klupe Ante Rukavina uspio pogoditi sam donji lijevi kut Tomićeva gola.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu Dinamo je stvorio u 17. minuti, kada je Čop okomitim proigravanjem uposlio Husejinovića koji je iz jako dobre pozicije uputio nešto između udarca na gol i dodavanja prema Soudaniju, a to je rezultiralo prolaskom lopte između Soudanijeve noge i vratnice.

Krajem prvog poluvremena sudac Gomez mogao je dosuditi i kazneni udarac za Dinamo nakon što je Samardžić klizećim startom izbio loptu ispred Fernandesa, ali u tom startu i "pokupio" noge napadača Dinama.

I u nastavku se igralo na polovici Šerifa, Dinamo je prijetio, ali jedini udarac u okvir gola uputio je Fernandes s vrha kaznenog prostora u 56. minuti, a to je Tomić uspio odbiti u korner.

Gosti iz Moldavije prvu su pravu akciju izveli u 68. minuti, ali odličan udarac Ricardinha glavom pod prečku izvrsno je odbio Zelenika.

U 75. minuti još jednom je na sceni bio Fernandes, koji se probio po desnom krilu, ali njegov je udarac prošao 20-ak centimetara od vratnice. Ivo Pinto je u 87. minuti uputio još jedan dobar centaršut u 16-erac gostiju, Rukavina je izmaknuo pozornosti svojih čuvara, ali je njegov udarac glavom prohujao pored vratnice.

Samo dvije minute potom ista je kombinacija urodila plodom. Fernandes je nakon nekoliko neuspjelih driblinga vratio loptu do Pinta koji je ubacio na glavu Rukavine, a ovaj je u drugom pokušaju bio precizniji i donio vrijednu prednost "modrima" pred uzvrat.

U sudačkoj nadoknadi kiksao je Addy i poklonio priliku gostima za izjednačenje, ali spreman i siguran ponovno je bio Zelenika.

Od samog početka utakmice najžešći Dinamovi navijači Bad Blue Boysi, koji su se okupili na sjevernoj tribini stadiona u Maksimiru, vrijeđali su izvršnog predsjednika kluba Zdravka Mamića povicima "Mamiću cigane, odlazi iz svetinje", istim onim zbog kojih je UEFA kaznila Dinamo s 25.000 eura i zatvaranjem istočne tribine. Nakon opetovanih upozorenja službenog spikera da prestanu, sredinom drugoga poluvremena intervenirala je policija koja je ispraznila sjever maksimirskog stadiona.

Uzvrat će se igrati u Tiraspolu 7. kolovoza.

DINAMO: Zelenika - Pinto, Addy, Šimunić, Pivarić - Ademi (Sare, 49) - Soudani (Rukavina, 74), Pamić, Husejinović, Fernandes - Čop (Kramarić, 87).

ŠERIF: Tomić - Metoua, Samardžić, Willian, Tamsir Paye - Ricardinho, Stanojević, Fernando, Luvannor (Pešić, 81) - Markovski (Isa, 56), Cadu (Paščenko, 86). (Hina, snimio I. SOBAN/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter