Pretjerano cišcenje izaziva depresiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec duže vrijeme se za veci broj astmaticara i alergicara okrivljuje sterilna okolina u kojoj živimo. Naime, neke bakterije su nužne za ispravan rad imunološkog sustava. Bez njih naše tijelo pretjerano reagira na prašinu i pelud što rezultira alergijama.

Ova pretjerana reakcija, smatraju strucnjaci iz Atlante utjece i na mozak koji teže proizvodi kemikalije koje nas usrecuju - poput serotonina - a to dovodi do depresije.

Isticu da je broj oboljelih od depresije daleko veci u razvijenim zemljama nego u nerazvijenima gdje higijena nije na tako visokom stupnju. Primjerice jedan od deset Britanaca pati od depresije, dok je broj oboljelih u Nigeriji jedan na sto.

Dr. Andrew Miller, jedan od znanstvenika ukljucenih u novo istraživanje, kaže: "Vjerujemo da imunološki sustav uzrokuje depresiju. Ako smo tijekom odrastanja izloženi vecem broju mikroba naš imunitet bolje kontrolira upale.

No danas je okolina toliko sterilna da imunološki sustav nema priliku nauciti kako se nositi s uzrocnicima infekcije. Zbog toga dolazi do pretjeranih reakcija, a to opet utjece na mozak. "


Podijeli: Facebook Twiter