Pretakanje priča o vinu, alatima i konobama

Razgovor o izložbi na stropu (M. RIMANIČ)
Razgovor o izložbi na stropu (M. RIMANIČ)

"Martin bez etikete" po četvrti je put pohodio Pićan, naime radi se o projektu Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre i Općine Pićan kojim se njeguje tradicija vina i svega vezanog uz vino u Istri. To je zapravo slavlje posvećeno vinu, vinogradarstvu i vinarima Istre, ali bez etikete, dakle vina proizvedenog na starinski, tradicijski način. Teme ovogodišnjeg 4. "Martina bez etikete" bila je "Konoba i alati", a osim izložbe fotografija i predmeta vezanih uz berbu grožđa i proizvodnju vina, večer je upotpunjena pričama vlasnika izloženih predmeta. Genaro Cinkopan, Juna Kiković i Brno Šestan govorili su o predmetima koje su donijeli i koji su bili postavljeni na izložbi iznad njih.

Naime, izložba je postavljena na strop, a pod njom su sjedili Cinkopan, Kivović i Šestan, ali i gosti razgovarajući o, zapravo "pretačući priče", o predmetima i alatima koju su se nekoć koristili u vinogradima i podrumima. U ambijentu, koji podsjeća na suvremene konobe, u kojima ljudi na stropu drže stare naslijeđene alate, pod kojima pijuckaju i ćaskaju, Roberta Razzi razgovarala je s izlagačima, među kojima su bili i Dino Babić, Alan Castellicchio i Raul Stocco iz Ekomuzeja Istrian de Dignan, o nazivlju i korištenju izloženih alata. Babić, Castellicchio i Stocco organizirali su, ustvari rekonstruirali, tradicijsku berbu grožđa, nakon koje su se dali u proizvodnju vina na način, na koji su to radili njihovi djedovi, koristeći pri tomu isključivo starinsku opremu i alate.

O tom je snimljen film koji su posjetitelji izložbe imali prigode gledati tijekom razgovora o izloženim alatima. Osim filma oni su izložili i fotografije s te nedavne akcije koje su posjetitelji u istom prostoru mogli usporediti sa starim crno-bijelim fotografijama Alojza Orela, istaknutog istarskog fotografa, koji je svojom kamerom tijekom 1960-tih i 1970-tih ovjekovječio prizore berbe grožđa. Uvodeći u program autorica projekta Nuša Hauser zahvalila je svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a posebno Pićancima koji su zdušno prihvatili njihove aktivnosti, zapravo saživili su se s Centrom za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre u Pićnu.

Ravnateljica EMI-ja dr. sc. Lidija Nikočević podsjetila kako se ovdje ne radi o klasičnoj izložbi već o druženju, razgovoru i razmjeni iskustava i znanja o raznim temama vezanih uz vino i njegovu proizvodnju. Pozdravila je suradnju s Ekomuzejem Istrian de Dignan, koji se bavi očuvanjem tradicije na jedan živi način, a to predstavlja iskorak prema muzeju budućnosti. U glazbenom dijelu programa, koji je uslijedio nakon zajedničke večere za koju poslužen grah, goste je zabavljao Livio Morosin uz pratnju Anice Franjul na klavijaturama. Morosin je kao pjesnik i glazbenik, zanimljiva pojava na domaćoj glazbenoj sceni, a svojim se nekonvencionalnim pristupom i glazbenim izričajem izvanredno uklopio u ovo događanje koje iz godine u godinu okuplja sve više sudionika, ali i posjetitelja. (M. RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter