Presušili vodotoci i izvori, životinje žedne

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Meteoalarm je objavio crveno upozorenje koje se odnosi na cijelu Hrvatsku, temperature su i dalje rekordno visoke, u pojedinim dijelovima premašile su vrtoglavih 40 stupnjeva Celzija, a zbog višednevnog toplinskog vala i životinjski svijet "diše na škrge". Na društvenim mrežama pojavile su se poruke osvještenijih pojedinaca koji sumještane upozoravaju da u dvorištima i na balkonima osiguraju vodu za ptice.

Presušili su vodotoci i izvori vode, pa su u stanju pripravnosti i istarski lovci koji prema potrebi dovoze vodu u cisternama te pune pojilišta.

Ljetne obaveze

- Već mjesec dana kontinuirano se prati stanje u prirodnim pojilištima, lokvama i izvorima gdje inače ima vode, također i u umjetnim pojilištima koja su posebno izgrađena na lokacijama gdje nema prirodnih izvora. Svako lovačko društvo na svom području organizira lovce koji kontinuirano obilaze pojilišta te brinu o tome da u njima ima vode. Zasad nema dojava da je divljač stradala zbog nedostatka vode, izjavio je predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj.

Svoje ljetne obaveze lovci shvaćaju vrlo ozbiljno. Tako su primjerice na krajnjem sjeveru Istre, u dijelovima lovišta na području Svetog Martina i iznad Željezničke stanice Buzet, pojilišta već tri puta nadopunjavali vodom, rekao nam je glavni lovnik Lovačkog društva "Mirna" Buzet Dinko Grah.

Dobro bi bilo, preporuka je lovaca, da se i građani uključe i osiguraju vodu za divljač, te pogotovo u ruralnim područjima oko naseljenih mjesta predvide lokacije gdje se može ostaviti voda za ptice i razne vrste životinja.

- To ne moraju biti velike količine vode. Znam da se na puno mjesta koriste plastične kade ili plastične posude koje se redovito pune svježom vodom što jako pomaže opstanku životinjskog svijeta u ovako ekstremnim uvjetima, izjavio je Prekalj.

Pojačanu skrb valja posvetiti i domaćim životinjama. Otežavajuća okolnost primjerice za pse je ta što se znoje samo na šapama te se rashlađuju jedino dahtanjem što u većini slučajeva, ako su izloženi visokim temperaturama, nije dovoljno. Tijelo će se pregrijati, a pas će kao posljedicu doživjeti toplotni udar koji je ujedno i najčešći ljetni zdravstveni problem.

Pas dobio sunčanicu

Doktor veterinarske medicine Tomislav Čanić kaže da je nedavno imao slučaj sunčanice kod lovačkog pasa.

- Pas je bio na suncu nekoliko sati i počeo je povraćati, zanositi se, dobio visoku temperaturu. Dakle, imao je tipične simptome sunčanice, no nakon terapije oporavio se, rekao nam je Čanić.

Preporuka veterinara je da se domaće životinje ne izlaže direktno suncu. Oprez je potreban i kad životinje borave u zatvorenim prostorima. Treba ih prozračiti jer može doći omarice.

- Životinjama treba osigurati hlad, zaštitu od sunca, dovoljne količine svježe vode koju treba često mijenjati. Po mogućnosti bi trebalo pse okupati, osvježiti, poprskati. Izbjegavati napore te u šetnje s njima ići prije 9 sati i nakon 19 sati.

Presušili i mjesni izvori

Diljem Istre presušili su vodotoci i lokalni izvori. Zbog velikih suša problema s pitkom vodom imaju u Brgudcu na Ćićariji gdje se tijekom vikenda okuplja velik broj vikendaša. Javna vatrogasna postrojba Buzet je na poziv načelnice Općine Lanišće Roberte Medica, u posljednjih mjesec dana u četiri navrata u Brgudac vatrogasnim cisternama odvezla ukupno 36 kubika vode, doznajemo od zapovjednika JVP Buzet Damira Fabijančića. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter