Presušile subvencije za stambene kredite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri i pol mjeseca prije isteka kalendarske godine država je potrošila sav novac namijenjen subvencioniranju kupnje novih stanova na tržištu, ukupno 28 milijuna kuna, pa ce gradani koji do kraja godine kupe stan citavu mjesecnu ratu kredita morati placati sami, ili ce morati pricekati iducu godinu, u kojoj ce se subvencioniranje, kako je prvotno najavljeno, nastaviti.

Od travnja, kad je država pocela subvencionirati pola mjesecne rate kredita onima koji kupuju svoj prvi stan, iskljucivo u novogradnji, uz subvenciju su kupljena 1.454 stana, prosjecne cijene od 1.369 eura po cetvornom metru, i velicine 62,38 cetvornih metara. Za tu je namjenu država planirala potrošiti 19 milijuna kuna, no zbog velikog je interesa gradana u optjecaj pušteno još devet milijuna kuna.

APN, državna Agencija za posredovanje u prometu nekretnina, putem koje se subvencija gradanima odobravala, u subotu je objavila da je novac potrošen pa ce se za odobravanje subvencije razmatrati još samo zahtjevi stigli do tog datuma, 10. rujna.

Nakon što zakljuce i taj posao, ostaje upitno hoce li Vlada, u svojoj predizbornoj potrošackoj euforiji, dio sredstava namijenjenog subvencijama u iducoj godini, moguce, prebaciti za subvencije u ovoj godini, ili ce se program do 2012. obustaviti.

Ne donese li se odluka o prebacivanju dijela novca u ovu godinu, a program se nastavi u iducoj, najgore ce proci gradani, mahom mladi ljudi, koji ce do kraja godine pronaci stan za kupnju, no novca da ih se subvencionira nece biti. Žele li subvenciju, potragu za stanom ce morati nastaviti jer je rijec o nimalo zanemarivoj pomoci države.

Naime, kamata za subvencionirane kredite krece se od 4,44 do 4,68 posto, dok na tržištu iznosi prosjecno 6,75 posto, država ce tijekom cetiri godine umjesto gradana bankama placati pola mjesecne rate kredita, a kamata nakon isteka tog razdoblja ne smije porasti za više od deset posto od pocetne. U prosjeku, za sto tisuca eura kredita država poklanja 13.960 eura, a za kredit od 50.000 eura oko 7.000 eura.

Prema posljednjem izvještaju APN-a, ukupno je, unaprijed za godinu dana, bankama na ime subvencije gradanima uplaceno 3,7 milijuna eura, odnosno oko 27,8 milijuna kuna. U Puli je kupljen 21 stan, po cijeni od 1.174 eura, a u cijeloj Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji uz subvenciju su kupljena ukupno 142 stana, pri cemu, u Rovinju pet, u Umagu tri.


Podijeli: Facebook Twiter