Presuda za Rockwool 26. ožujka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Damir Rabar, sudac Trgovackog suda u Pazinu, odbacio je na rocištu o tužbi Opcine Pican protiv Rockwoola u ponedjeljak zahtjev za vještacenje tla, zraka, vode te zdravlja ljudi i za 26. ožujka najavio donošenje presude, doznajemo od picanskog nacelnika Ivana Frankovica.

Zahtjev je na prošlom, prvom rocištu, postavio odvjetnik Picna Branislav Vukojevic. Sudac je nakon toga prekinuo sudenje kako bi od Rockwoola zatražio dokumentaciju o navedenim ekološkim parametrima i nakon toga odlucio je li vještacenje potrebno. Obrazloženje njegove odluke nalazit ce se u presudi.

Opcina je u listopadu 2010. tužbu predala Opcinskom sudu u Labinu koji se potkraj godine proglasio nenadležnim i predmet proslijedio Trgovackom sudu u Pazinu. Prvo rocište održano je 20. sijecnja ove godine.

Tužba se temelji na analizama ljubljanskog Instituta "Jožef Štefan" i tamošnjeg zavoda za sigurnost na radu, a žitelji iz okolice tvornice zdravstvene su preglede, osim u Ljubljani, obavili u Puli i Rijeci. Medicinski nalazi navodno potvrduju respiratorne probleme i konjunktivitis, što bi moglo biti izazvano štetnim tvarima iz tvornice.

Opcina traži da se Rockwoolu naloži prestanak onecišcavanja okoliša, odnosno dovodenje emisija u razinu zakonskih, za ljudsko zdravlje neškodljivih razina. Za naknadu štete traži 15 milijuna kuna, što namjerava usmjeriti u izgradnju preostalog dijela opcinskog vodovoda. (R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter