PRESUDA: Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti. Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrdilo je u četvrtak u presudi da je dio govora vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, za koje je tužiteljstvo tvrdilo da su huškački, predstavljalo poziv na progon, ali ga je oslobodilo krivnje jer nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima.

"Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek", kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti nakon što je pročitao da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet točaka optužnice koja ga je teretila za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata cilj kojeg je bio stvaranje etnički čistog prostora "velike Srbije". Vijeće je zaključilo da je Šešelj zaista održao govore na put za Vukovar i u samom Vukovaru u kojima je pozvao na obračun "s ustašama" međutim većina sudaca nije mogla "odbaciti razumnu mogućnost da su održani u kontekstu sukoba" i da je cilj bio podizanje morala, a ne da se Šešeljeve dobrovoljce pozove da nemaju milosti ni prema kome. Većina članova vijeća nije mogla zaključiti izvan razumne sumnje da je pozivom Srbima da očiste Bosnu "od balija" u Zvorniku pozivao na etničko čišćenje neSrba iz BiH, kazao je Antonetti. Većina sudaca smatra da dokazi koje je predočilo tužiteljstvo nisu dovoljni da se isključi mogućnost da je sudjelovao u ratnom naporu da se ohrabruje snage. Po sucima riječi koje je Šešelj izgovorio u vojvođanskim Hrtkovcima predstavljaju jasan poziv na protjerivanje Hrvata, međutim većina sudaca ocijenila je da tužiteljstvo nije dokazalo da su one i dovele do prisilnog odlaska Hrvata ili do kampanje njihova progona. Većina sudaca zaključila je i da su dva Šešeljeva govora u skupštini Srbije predstavljala jasne pozive na protjerivanje i prisilno premještanje Hrvata. Iako većina misli da ti govori predstavljaju poziv na protjerivanje, Antonetti je kazao kako većina smatra da su oni bili izraz protivljenja aktualnoj srbijanskoj politici i predstavljala su "alternativni politički program koji nikad nije proveden". Većina stoga nije mogla zaključiti da je postojalo poticanje na zločine, istaknuo je sudac.

"Tužiteljstvo nije dokazalo da je postojala uzročno-posljedična veza između govora i zločina te oni nisu actus reus poticanja", kazao je Antonetti.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda zaključilo je većinom glasova na izricanju presude Vojislavu Šešelju u četvrtak da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata na čelu s bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem kojemu je, po tužiteljima, bio cilj etnički progon neSrba iz dijelova Hrvatske i BiH radi stvaranja velike Srbije.

"Cilj dogovora bio je obrana Srba i očuvanje Jugoslavije, a ne počinjene zločina", kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti. "Tužitelj nije dokazao postojanje udruženog zločinačkog pothvata", kazao je Antonetti. Nakon toga vijeće je zaključilo da Vojislav Šešelj nije odgovoran za fizičko počinjenje progona i deportacija. Vijeće je zaključilo da proglašenje autonomije srpskog naroda u Hrvatskoj i Bih nije rezultat zločinačke namjere, a nije utvrdilo niti da je slanje radikalnih dobrovoljaca imalo zločinački karakter.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda zaključilo je prethodno većinom glasova da je projekt stvaranja tzv. velike Srbije politički, a ne zločinački cilj. Raspravno vijeće je većinom glasova utvrdilo neadekvatnosti u tužiteljskom pristupu udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio progon nesrba radi stvaranja tzv. velike Srbije. "Većina u Vijeću smatra da tužitelj predlaže fragmentirano tumačenje događaja koji svjedoče o zločinačkom planu stvaranja velike Srbije", kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti. Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda je prije toga, također većinom glasova, da se zlostavljanje civila u Hrtkovcima ne može smatrati sustavnim napadom protiv civilnog hrvatskog stanovništva nego djelima osobne prirode. (H)

Orešković: Poraz tužiteljstva i sramota suda

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković izjavio je u četvrtak u Vukovaru da oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju predstavlja poraz haškog tužiteljstva i sramotu haškog sud.

"To je čovjek kojeg svi znamo i koji je činio zlo za koje nikad nije pokazao kajanje, ni onda, niti sad", izjavio je Orešković novinarima, dodavši kako je riječ o čovjeku koji i danas pali hrvatske zastave i zastave EU.

Orešković je izrazio nadu da će doći do reakcije Srbije.

"Put prema EU je pravi put i nadamo se da ćemo vidjeti prave odluke i ponašanje našeg susjeda", rekao je Orešković.

Komadina: Haški sud i u ovom slučaju pokazao da je politički sud

Primorsko-goranski župan i kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina u četvrtak je za oslobađajuću hašku presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju rekao kako je motivirana političkim, a ne pravnim razlozima, te da je njom Haški sud još jednom pokazao da je u velikoj mjeri politički sud.

"Imam osjećaj da je presuda u dobroj mjeri motivirana političkim razlozima, a ne toliko pravnim. Ovo prije svega treba gledati s aspekta Šešelja kao građanina Srbije", izjavio je Komadina novinarima u Rijeci.

Istaknuo je kako se može reći da je ovakvom presudom "počinjen novi zločin, jer s obzirom da nema pravde to je novi zločin nad žrtvama".

"Haaški sud je i u ovom slučaju pokazao da je u velikoj mjeri politički sud", poručio je Komadina.

Postupak nije završen, šef pravnog tima Srbije očekuje žalbu tužiteljstva

Pravni zastupnik Srbije u Den Haagu Saša Obradović kazao je u četvrtak da je uvjeren da će se haško tužiteljstvo žaliti na današnju oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, jer je ona prvostupanjska, pa samim tim ni postupak nije završen.

Obradović je, kako prenosi TV N1, ocijenio da su danas pred ICTY, tijekom izricanja presude Šešelju, ponovljene teze pravnog tima Srbije (kojem je bio šef u nekadašnjem sporu s Hrvatskom) da "političke ideje nisu a priori kriminalne".

"Ovo jest bilo iznenađenje da netko u Tribunalu razmišlja na ovaj način", ocijenio je Obradović.

Komentirajući mogućnost da Šešelj traži naknadu zbog godina provedenih u pritvoru, Obradović je rekao da "to pitanje treba postaviti UN, jer je Haški tribunal sud UN", ali je rekao kako ne sumnja da će se "Šešelj obratiti svima, jer je u pritvoru proveo više od 11 godina i osam mjeseci".

Istodobno, odvjetnik Novak Lukić izjavio je da Šešelj ima pravo tražiti odštetu, ali je ukazao i na činjenicu da ju još nitko od haških optuženika nije dobio "zbog određenih pravila UN".

On je istaknuo da, po pravilima UN, ne postoji mogućnost da bilo tko snosi naknadu štete za propuste organa UN-a.

Odvjetnik Lukić je pred Tribunalom zastupao Momčila Perišića i Veselina Šljivančanina, a bio je i član srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu u sporu Hrvatske i Srbije po uzajamnim tužbama za genocid. (H)

Kandić: Presuda Šešelju teško održiva u žalbenom postupku

Nekadašnja direktorica Fonda za humanitarno pravo i antiratna aktivistica Nataša Kandić nazvala je u četvrtak "iznenađujućom" presudu vođi Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom i ocijenila da se ona teško može održati u žalbenom postupku.

"Obrazloženje te sudske odluke zadire u neke druge presude i proturječi nekim sudski utvrđenim činjenicama... Presuda teško da se može održati, jer je navedeno toliko novih zaključaka koji su suprotstavljeni mnogim zaključcima o zločinima i u BiH i u Hrvatskoj", rekla je Nataša Kandić za agenciju Beta. (H)

Šešelj: Ne osjećam se krivim ni za što

Čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak, u prvim reakcijama nakon presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji ga je oslobodio krivnje po svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, kako se ni za što ne osjeća krivim te da će presuda "skinuti ljagu sa srpskog naroda" za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

"Ne osjećam se krivim ni za što. Ova presuda je pridonijela da se skine ljaga sa srpskog naroda za ratne zločine u ratovima na području bivše Jugoslavije", izjavio je vođa radikala Šešelj reagirajući na oslobađajuću presudu u Den Haagu.

On je na tiskovnoj konferenciji ocijenio da "međunarodni tribunali nemaju nikakvog pravnog smisla", jer "samo provode interese zapadnih sila".

Šešelj je također na Twitter računu, u svoj prvoj poruci nakon izricanja presude, poručio hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović: "Draga moja Kolinda, spremi se, spremi. Uskoro ti dolazim u službeni posjet!" (H)

Savez udruga zatočenih i nestalih zaprepašten

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu, osudila je u četvrtak oslobađajuću hašku presudu Vojislavu Šešelju, poručivši da je zaprepaštena presudom na temelju koje se, rekla je, može postaviti pitanje postoji li pravda i je li pravda zapravo politika.

"Ova presuda mi je nevjerojatna i čovjek se pita postoji li pravda. Svi smo mi svjedoci da je on (Šešelj) sudjelovao i poticao na zvjerstva iz zločine, od Ovčare preko cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine", izjavila je Alvir za Hinu.

"Toliki je broj masovnih grobnica po cijeloj Hrvatskoj i BiH i toliki je broj osakaćenih obitelji, da se može postaviti pitanje je li pravda politika ili nešto što mi ljudi smrtnici ne možemo shvatiti", dodala je. (H)

Brammertz: Odluka o žalbi za nekoliko dana

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz izjavio je u četvrtak da je njegov ured primio na znanje oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju te da će nakon pozorne analize obrazloženja sudskog vijeća za nekoliko dana odlučiti hoće li se žaliti.

"Primio sam presudu na znanje. Trebat će nam vremena da proučimo argumentaciju sudskog vijeća, a bilo je izdvojenih mišljenja. Apsolutno sam uvjeren da zajednica žrtava i puno ljudi neće biti zadovoljni ovim ishodom. Mi u velikoj mjeri dijelimo njihovu frustraciju. Mi ćemo proučiti argumente i onda odlučiti hoćemo li se žaliti", rekao je Brammertz nakon što je prvostupanjsko vijeće Haškog suda oslobodilo Šešelja po svim točkama optužnice.

Brammertz je rekao kako je očekivao da će sudsko vijeća razmotriti predočene dokaze i donijeti odluku o tome je li bilo individualne odgovornosti optuženika za počinjene zločine.

"Vidjeli ste da je sudsko vijeće napravilo puno širu analizu sukoba i njegovih aspekata, a mi smatramo da to nije u skladu činjeničnom stvarnošću, ali sad je prerano za zaključke", rekao je Brammertz, dodajući da ima određeni broj elementa u presudi za koje smatra da su činjenično netočne.


Podijeli: Facebook Twiter