Presuda Sanaderu neće utjecati na rejting HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska demokratska zajednica je prošla svoju katarzu, a presuda protiv Sanadera neće utjecati na rejting stranke, izjavio je danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirajući nepravomoćnu zatvorsku kaznu bivšem predsjedniku stranke i premijeru Ivi Sanaderu.

Karamarko je na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a naglasio je da ne želi komentirati samu presudu, jer ona još nije pravomoćna, a na pitanje treba li se Hrvatska pripremiti na promjenu ugovora s Mađarskom oko upravljačkih prava nad INA-om, odgovorio je kako "ne želi ići u budućnost i prejudicirati moguća rješenja". "Sačekajmo pravosnažnost presude", poručio je.

Na pitanje osjeća li nelagodu jer se procesuriraju političke odluke vlade, Karamarko je kazao kako "osjeća nelagodu zbog svega što se događa, zbog kriminala u pretvorbi i niza problema", ali i naglasio da je "sve to pitanje sazrijevanja države". "Političke odluke padaju pod sumnju da su bile kriminalne", rekao je.

Predsjednik HDZ-a ne misli da će presuda Sanaderu predstavljati teret za njegovu stranku. "Nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost", istaknuo je Karamarko te dodao da o krivnji pojedinaca odlučuju sudovi. Zamoljen da komentira obrazloženje suca da je Sanader kaznena djela mogao provoditi jer je oko sebe imao poslušnike, Karamarko je rekao da je HDZ raskrstio s takvom praksom. Istaknuo je da se tada još nije vratio u HDZ i da nije bio bliski suradnik bivšega premijera.

Upitan je li moguće da nitko u vrhu HDZ-a nije znao ništa o Sanaderovim aktivnostima, Karamarko je odgovorio kako je "vjerojatno netko znao", ali i naglasio da osobno tada nije bio u Predsjedništvu stranke, da ne poznaje tehnologiju kojom se u stranci tada odlučivalo. "To ćete morati pitati kolege koji su bili u Predsjedništvu", poručio je. Karamarko je još jednom naglasio da je upravo HDZ počeo borbu protiv korupcije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter