Presuda protiv dr. Šimica ostaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud Republike Hrvatske odbio je ustavnu tužbu rijeckog kardiokirurga dr. Ognjena Šimica i potvrdio ispravnost ranije presude kojom je osuden na pet godina zatvora. Iako je sada, nakon bijega, prakticki u nadležnosti bosanskog pravosuda, Šimic je na najvišim hrvatskim sudovima još jednom pokušao srušiti presude - Županijskog suda u Rijeci, a potom i Vrhovnog suda. On je zbog mita prvo bio osuden na devet, ali je kasnijom žalbom kazna smanjena na pet godina zatvora.

Njegovu dugacku žalbu Ustavni sud je sada u cijelosti odbio. Ukratko, Šimic je tvrdio da u Hrvatskoj nije imao pošteno sudenje i da su mu povrijedena ustavna prava. To je pokušao potkrijepiti tvrdnjama da je to bilo zbog pritiska medija te izjava važnih državnih djelatnika koji su ga unaprijed proglasili krivim. Zatim tvrdi da su na sudu uvažavani svjedoci optužbe, a da svjedoke koje je on nudio sudovi nisu saslušali. Tvrdio je i da je pretres njegovih prostorija u KBC–u bio protuzakonit, da su neka djela pala u zastaru i slicno.

Ustavni sud je ovakvu žalbu jednoglasno odbio i na 20-ak stranica obrazložio zašto je ustavna tužba neosnovana. Odgovorili su na svaku od navedenih žalbi i pojedinacno obrazložili zašto smatraju da je odluka ranijih sudova ispravna i da Šimicu nisu povrijedena ustavna prava kao što on pokušava tvrditi.

– Upravo smo primili odluku Ustavnog suda i sad sam o tome obavijestio mog klijenta dr. Ognjena Šimica, rekao nam je njegov rijecki odvjetnik Goran Marijanovic i dodao: "Moj klijent i dalje misli da su mu povrijedena prava i da nije imao pravicno sudenje te je odlucio i u inozemstvu pokušati to dokazati. Zato cemo se sada žaliti Evropskom sudu za ljudska prva", kaže Šimicev odvjetnik, najavljujuci nastavak pravne borbe.

Inace, Šimic sada u BiH, gdje živi, ceka još jednu odluku tamošnjih pravosudnih organa. Ta mu je odluka životno trenutno možda još i bitnija jer direktno odlucuje o tome kad ce i na koliko u zatvor. Moguci raspon je od 2,5 do pet godina zatvora.

Šimic je u BiH pobjegao dan prije objavljivanja presude u Rijeci. Prevario se misleci da je bijegom u BiH izbjegao zatvor. U meduvremenu su Hrvatska i BiH potpisale sporazum o izrucivanju bjegunaca ili izdržavanju kazni u drugoj državi. Šimic je izabrao izdržavanje kazne u BiH. U sklopu toga vlasti BiH su morale prouciti presudu i utvrditi slaganje s bosanskim propisima. Pri tom izucavanju oni su kaznu smanjili za još polovicu! To je izazvalo pravi šok i reakcije u obje države, pa je sve vraceno na novi postupak. Njegovi rezultati bi se trebali objaviti uskoro.


Podijeli: Facebook Twiter