Presuda prosvjednicima 9. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Presuda Patriku Juricicu i Doris Floricic, koje Rockwool Adriatic tuži zbog smetanja posjeda, bit ce objavljenja 9. lipnja u 14 sati. Odluku je donijela sutkinja Zvjezdana Štemberga Verbanac nakon nastavka sudenja u kojemu se saslušano devet svjedoka.

Juricic i Floricic optuženi su da su 20. sijecnja prošle godine fizicki zaprijecili i tako onemogucili svaku vrstu prometa na tvornickim nekretninama ispred ulaza u tvornicki krug. Navodno su to cinili zajedno s drugim osobama u vremenu od 17.30 do 21 sat, a kao dokazi navedeni su napisi u medijima i fotografije s lica mjesta.

Sudenje je pocelo 11. travnja, a na današnjem nastavku bila je prisutna smo Floricic jer je pomorac Juricic imao radnu obvezu. Zastupao ih je pulski odvjetnik Dubravko Zeljko, a na strani tužitelja nalazila se Martina Prpic iz zagrebackog odvjetnickog društva Žulic i partneri. Uz njih, sudenje je pratilo nekoliko protivnika picanske tvornice kamene vune.

Iskazi svjedoka koje je pozvao tužitelj oprecni su izjavama onih koje je pozvao branitelj. Prema iskazima prvih, prosvjednici su blokirali kamion nakon što je izašao iz tvornickog kruga i sprijecili ga da se vrati natrag, a organizator te akcije bio je Juricic.

Drugi, naprotiv, tvrde da je stajao kamion cisterna koji je htio uci u tvornicu, a zaustavio se sam ispred prosvjednika na pješakom prijelazu prije kružnog toka. Ono u cemu se svi slažu je da su prosvjednici blokirali kružni tok i to iskljucivo svojim tijelima.

Ernison Šurkovic, djelatnik zaštitarske tvrtke "Gard sigurnost", izjavio je da je Juricic prvi došao na prosvjed i takoder prvi stao iza kamiona koji je htio u "rikverc" te da je donio i odnio rucnu sirenu, koji je u meduvremenu koristio. Njegov kolega Alan Jakupovic, koji se kao i on nalazio uz tvornicku ogradu, kaže da je cuo Juricicev poziv na blokadu. Policajac Nenad Škabic izjavio je da je protiv Juricica napisao prijavak sudu za prekršaje jer je sirenom narušavao javni red i mir.

Nitko se od njih ne sjeca je li medu prosvjednicima primijetio optuženu Floricic. Trebali su biti saslušani i policajci Zlatan Silic i Goran Jelic, ali je prvi na godišnjem odmoru, a drugi je bio sprijecen obvezama. Darko Jovic, vozac navodno blokiranog kamiona, nije se odazvao pozivu na raspravu.

Svjedoci obrane, prosvjednici koji žive u blizini Rockwoola, isticali su da su se na taj prosvjed, kao i one slicne prije i poslije, okupili spontano nakon što je, prema njihovim opažanjima, onecišcenje zraka uzrokovano radom tvornice postalo nepodnošljivo. Takoder su tvrdili da se ne sjecaju detalja zbog vremenskog odmaka, brojnih slicnih dogadaja i zbog što se raspravlja o jednom od dva uzastopna prosvjeda.

Za obrtnika Otavija Marcaca bilo je to jedno od okupljanja u nizu slicnih, a elektromehanicar Leonardo Marcac, elektricar Anton Marcac i umirovljenica Darinka Valkovic pouzdano se sjecaju samo da je plava cisterna stajala ispred pješackog prijelaza.

Obrtnik Narcizo Smokovic uz to tvrdi da je Juricic bio na prosvjedu, ali nije upotrebljavao sirenu. Helena Krpan, profesorica talijanskog jezika, izjavila je da su optuženi bili prisutni, ali da nisu cinili ništa posebno, nego su se, kao i svi ostali, kretali po nogostupu i prometnici jer je bilo previše hladno za stajanje na mjestu. (R. SELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter